Deficitul de medici din Spitalul Judeţean Tulcea – o problemă veche care se acutizează
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 mai 2019, 12:39
Conducerea spitalului tulcean face un apel către medicii din țară, pentru a rezolva criza de personal, astfel încât secția Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) să îşi continue activitatea. Este nevoie de încă un medic, cel puţin, la ATI, unde nu se pot asigura gărzi, după cei doi medici anestezişti de aici şi-au depus luna trecută demisiile din cauza suprasolicitării fizice şi psihice. Cu lipsa de medici se confuntă și secția de Pediatrie care nu are gardă asigurată de aproape patru ani.
Managerul spitalului spune că se acceptă orice tip de colaborare, iar medicii vor beneficia de un spor consistent, de prime lunare, cazare şi de un program flexibil.
Invitat, în direct prin telefon la Radio Constanța, managerul Spitalului Județean Tulcea, Tudor Năstăsescu.
Larisa Calistru – Este cunoscut apelul prin care solicitați ajutorul pentru continuarea activității secției ATI, de Anestezie și Terapie Intensivă. Prezentați pentru ascultătorii Radio Constanța situația în care vă aflați în acest moment.
Tudor Năstăsescu – În acest moment secția funcționează cu doar doi medici specialiști și pentru o bună desfășurare ar trebui să fie cel puțin patru, pentru a asigura în condiții optime, de siguranță activitatea, atât pe secție cât și la blocul operator, activitatea curentă cât și cea de gardă.
Larisa Calistru – Ne-ați informat, pe o rețea de socializare, că doi medici anesteziști au demisionat. Din ce motive au făcut acest lucru?
Tudor Năstăsescu – Nu pot să susțină, la nesfârșit, activitatea de gardă și de aceea au încercat să tragă un semnal de alarmă, foarte acut, că așa, lucrurile nu mai pot continua…
Larisa Calistru – Pot reveni acești medici asupra demisiei?
Tudor Năstăsescu – Categoric, pentru că dorința celor două specialiste ale noastre este de a-și continua activitatea aici, în spital, la Tulcea.
Larisa Calistru – Deficitul de personal este o problemă mai veche, toată lumea cunoaște acest lucru. Când ați venit, în 2015, de la București la Tulcea, vă confruntați cu această problemă. De ce alți medici aveți nevoie, în afară de cei doi anesteziști, care au înaintat demisiile. Unde mai este deficit de personal?
Tudor Năstăsescu – Trebuie să spun următorul lucru. Secția de Terapie Intensivă e o secție vitală pentru spital și fără ea lucrurile nu se pot desfășura, cam în tot spitalul. E nevoie pentru, absolut, toate specialitățile chirurgicale, de medic de terapie intensivă și nu numai. Toate cazurile grave, până la urmă, în terapie intensivă ajung. Referitor la deficitul de medici situația s-a mai ameliorat. După creșterile salariale, care au fost înregistrate recent și binevenite, după o perioadă foarte dificilă în ceea ce privește salarizarea în acest domeniu, lucrurile s-au mai ameliorat. Am reușit să angajăm medici tineri și pe secțiile de cardiologie, oncologie, boli infecțioase, pneumologie, radiologie, în toate locurile unde situația nu era una bună. De asemenea, înregistrăm în prezent, un deficit pentru medici de medicină de urgență, cei care funcționează la Unitatea de Primiri Urgențe.
Larisa Calistru – Apelul dumneavoastră, pe care l-ați lansat pe rețelele de socializare, a avut ecouri? Sunteți în tratative cu medici, să vină la Tulcea?
Tudor Năstăsescu – Am primit propuneri, C.V.-uri încă nu am primit. Măcar una din ele să se materializeze. În general, a fost vorba de dorința unor medici de a veni pentru o anumită perioadă de timp, gen, o lună, să lucreze și în Tulcea.
Larisa Calistru – Acceptați orice fel de colaborare?
Tudor Năstăsescu – Categoric, acceptăm orice fel de colaborare. Au fost și comentarii, absolut negative, la care nu mă așteptam, sau dorea să nu le aud. În fine, o să trecem și peste încercarea asta și sper să ne reluăm activitatea.
Larisa Calistru – Ce beneficii vor avea medicii care ar alege o carieră la secția A.T.I, a spitalului județean din Tulcea?
Tudor Năstăsescu – E vorba de acordarea sporului de secție la maximul legal, de stimulente financiare pe care le oferă Consiliul Județean, care sunt în cuantum de două salarii minime pe economie. Putem să le oferim cazare. Secția este bine dotată și colectivul care lucrează acolo este un colectiv devotat și bine închegat, mai ales că ne-am confruntat și în urmă cu mai mulți ani cu o situație similară, astfel încât, asistentele au învățat foarte multe lucruri, să facă.
Larisa Calistru – Ce se întâmplă acum cu toate cazurile grave înregistrate de serviciul județean de ambulanță, în județul Tulcea?
Tudor Năstăsescu – În general, ele sunt aduse la spital. Doctorițele noastre, specialiste, sunt încă de gardă, o zi da, una nu. Ne adresăm urgențelor majore, în general. Ăsta e focusul nostru.
Larisa Calistru – Vă dorim mult succes! Sperăm să găsiți cât mai mulți medici, dornici să lucreze în spitalul dumneavoastră, de la Tulcea și data viitoare să ne auzim și cu vești mai bune.
Tudor Năstăsescu – Mulțumesc, și cu ajutorul dumneavoastră, mai ales că Tulcea este un oraș turistic important, iar iubitorii de deltă și de vânătoare sunt așteptați aici, măcar, pentru o lună pe an.
Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – unsplash.com