Când va fi gata noul Planetariu de la Constanța
Publicat de Doina Sirbu, 23 aprilie 2019, 17:36
Dorința tot mai multor turiști de a vizita Planetariul din Constanța a dus la conturarea unui proiect de extindere a acestuia. Mai multe detalii despre acest subiect am aflat de la directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii, Adrian Bîlbă.
Cristina Iliuță – În trecut ați promis un Planetariu mai mare pentru perioada de vară. Ce se mai aude despre acest lucru?
Adrian Bîlbă – Planetariu mai mare, planetariu mai dotat, am promis și, într-adevăr, este un proiect european ce se derulează pe 3 ani de zile. Acesta este deja primul an de implementare care presupune achiziția de echipamente respectiv, telescoape care să permită observații nocturne la un nivel mai înalt. Pentru 2020 avem planificat achiziția unui nou Planetariu în sensul echipamentului, a aparaturii, cum ar fi un proiector hibrid, analogic și digital, ce va permite să se difuzeze într-o acuratețe net superioară la nivel de 4K tot ce înseamnă proiecție la Planetariu. Firește că pe termen lung avem și în gând să facem un Planetariu mai mare, adică o construcție mai mare, însă pașii primi sunt aceștia ce țin de dotare. Imediat ce vom avea disponibilă această dotare, printr-un proiect european transfrontalier, la care doar 2% este contribuția noastră.
Cristina Iliuță – Și restul cât e?
Adrian Bîlbă – 98% este contribuția europeană, valoarea acestui proiect este de 1.500.000 de euro din care aproape un milion de euro sunt doar ai noștri, restul sunt ai partenerilor – Universitatea Maritimă, Liceul Mircea și un partener bulgar, Muzeul Kavarna.
Cristina Iliuță – Concret, când vom avea acest Planetariu?
Adrian Bîlbă – Acest Planetariu, ca și echipament, îl vom avea din 2020 la sfârșitul anului, poate că și în perioada estivală 2020, depinde cum merge licitația. Probabil că o nouă clădire a Planetariului, în orizontul imediat următor.
Cristina Iliuță – Acvariul? Știu că vreți să îl mutați într-un spațiu mai mare!
Adrian Bîlbă – Toți cei care își doresc în vară să ne viziteze nu încap în acvariu. Prevederile de siguranță I.S.U., ne obligă să ținem doar 60 de vizitatori. La un moment dat, crescând și interesul, crescând și atractivitatea, oamenii stau și mai mult înăuntru. Vrem să facem un acvariu mai mare în incinta Complexului Muzeal, într-o zonă de 5000 mp. Acesta va avea o amprentă de 3500 – 3600mp, trei niveluri – un prim nivel tehnic, al doilea nivel acvariul propriu-zis și al treilea nivel, o parcare de peste 100 de locuri.
realizator interviu – Cristina Iliuță / redactor online – Liviu Predescu