Ce facilități are programul “România Start Up Plus – Diaspora Start Up Plus”
Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2019, 11:33
Chiar dacă mai multe proiecte europene sunt blocate în prezent, au apărut programe noi care se adresează afacerilor mici aflate la început de drum. Sumele atrase sunt mai mici, dar beneficiarul le poate accesa pe persoană fizică.
Mai multe linii de finanțare europene nu pot fi accesate pentru că încă se lucrează la ghidurile de aplicare, însă alte programe noi sunt disponibile, chiar și pentru persoanele fizice, ne-a spus consultantul în proiecte europene Ludovic Fraico, din cadrul Camerei de Comerț Constanța.
Ludovic Fraico – În acest moment se lucrează la upgradarea ghidurilor, sunt niște programe active în acest moment, un program foarte bun, cel puțin, pentru cei care sunt la început de drum și care se numește “România Start Up Plus – Diaspora Start Up Plus”. E un program finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, dar care finanțează afaceri de început cu sume de până la 40.000 de euro și se adresează numai persoanelor fizice. E un program foarte bun, pentru că nu implică foarte multe riscuri. Persoana fizică participă cu un plan de afaceri la un concurs, iar după ce a fost declarat câștigător, după aceea îsi înființează firmă și așa mai departe. Un program foarte bun din acest punct de vedere. Programul s-a lansat, a trecut un an de zile. În acest moment au început să se facă deja plățile, pentru că plățile se fac în două tranșe, prima tranșă până la 75%, după aceea diferența. Alte programe de finanțare se împart, oarecum, pe mediul rural – mediul urban. Dacă ne referim la mediul rural, acolo vorbim de programul classic P.N.D.R, acel Program Național de Dezvoltare Rurală cu cele două măsuri. Există o succesiune la început se accesează un fond mai mic, între 50 și 70.000 de euro după care, etapa următoare, după ce te-ai dezvoltat, mergi până la 200.000 de euro. În mediul urban, vorbim de Programul Operațional Regional, un program bun, consistent, care are cele două priorități de investiții. Cam acestea sunt programele mari. În acest moment, sunt active programele cu acel program, Programul Operațional Capital Uman, cu România Start Up Plus, Diaspora Start Up Plus.
Monica Cruceanu Comșa – Cine dorește să ia fonduri europene trebuie, în primul rând, să știe ce vrea cu banii respectivi și că problema apare la implementarea programului, nu neapărat la accesare.
Ludovic Fraico – Sigur că da. Arta în asta stă, nu în a implementa proiectul, ci în a-l câștiga. Pentru a-l câștiga poți să creezi niște criterii foarte bune, indicatorii să-i înmulțești și dacă un proiect care nu este scris foarte bine, e relativ ușor de câștigat, însă foarte greu de implementat.
Monica Cruceanu Comșa – Chiar dacă treaba consultantului este să se asigure că proiectul primește finanțarea, antreprenorul este cel care trebuie să ducă proiectul la bun sfârșit, pentru ca banii europeni să nu fie restituiți.
realizator interviu – Monica Cruceanu Comșa / redactor online – Liviu Predescu / foto – unsplash.com