Care este rolul unei societăți agricole cooperatiste
Publicat de Doina Sirbu, 9 aprilie 2019, 10:52
Prin asocierea proprietarilor de terenuri agricole în organizații cooperatiste se pot obține, atât eficientizarea activității, cât și accesul la piețe importante pentru vânzarea produselor. O astfel de societate agricolă cooperatistă, înființată în județul Constanța, reușește să valorifice producția obținută din cultivarea a peste 18 mii de hectare de teren agricol. De 10 ani există, în sudul județului, o cooperativă agricolă. Care sunt avantajele unei astfel de asocieri , am aflat de la administratorul Ionuț Lungoci.
‚‚Nu există un factor decizional superior, altul, decât adunarea generală. Ideea a venit din nevoia de a vinde cât mai scump și de a cumpăra cât mai ieftin. Facem lucrul ăsta de 10 ani de zile! În prezent suntem 40 și gestionăm fluxul de desfacere și aprovizionare pentru 18.500 de hectare’’, a declarat Ionuț Lungoci.
Ionuț Lungoci a explicat și felul în care s-a schimbat viața membrilor cooperativei, dacă au avut venituri mai bune sau o stabilitate mai mare.
‚‚E o certitudine că nimeni nu a ieșit din cooperativă de bunăvoie, ci doar din cauza faptului că au existat fermieri, mai mult sau mai puțin serioși și care la un moment dat s-au despărțit de cooperativă. Cei care au rămas până astăzi formează un nucleu de oameni care știu ce vor, care investesc împreună’’, a precizat Ionuț Lungoci.
Problema majoră cu care se confruntă este forța de muncă.
‚‚Este o problemă pe care o constatăm la nivelul membrilor. Nu este problema cooperativei deoarece noi nu lucrăm suprafețele de teren, însă membrii noștri aduc din ce în ce mai des problema forței de muncă, a mecanizatorilor, care, deși sunt bine plătiți, nu sunt!’’, a mai spus Ionuț Lungoci.
Practic, fiecare își muncește pământul.
‚‚Sigur, a intrat în cooperativă pentru a vinde și a cumpăra, nu pentru a lucra la comun’’, a completat Ionuț Lungoci.
Ionuț Lungoci a vorbit și despre accesarea fondurilor europene.
‚‚De la teorie până la practică este o cale lungă și nu neapărat românească, dar având în vedere că suntem destul de mari ca și suprafață, nu avem posibilitatea de a accesa fonduri europene. Peste toate, există și următorul aspect! Este de înțeles că cei mici trebuie să fie ajutați, dar noi avem o problemă cu cei mici și cei mari. Dacă vrem să dezvoltăm în România mentalitatea asta de cooperare, ar trebui să ne uităm la un tot și abia după aia să triem. Noi ne-am apucat mai întâi să triem și după aia să ne uităm la ceea ce avem în curte. E o problemă de sistem’’, a mai spus Ionuț Lungoci.
Realizator – Cristina Iliuță
Redactor online – Liviu Predescu