Cum putem preveni durerea lombară

Publicat de , 2 aprilie 2019, 12:03
Aproape 80% dintre persoanele peste 30 de ani au de-a lungul vieții un episod de durere lombară, sedentarismul fiind principala cauză. Pentru a preveni degradarea în timp a coloanei vertebrale, specialiștii ne recomandă schimbarea poziției și mișcare, timp de 10 minute, la fiecare oră de lucru la birou.
Activitățile zilnice sedentare, cu poziții vicioase, conduc, în timp, la afectarea coloanei vertebrale. De aceea, chiar și durerile trecătoare, ușoare, trebuie să ne atragă atenția și să ne trimită la medic pentru o evaluare, explică doctor Mirela Coman.
„Peste 80% dintre toți cei peste 25 – 30 de ani, cel puțin o dată-n viață, vor suferi de un episod de durere lombară. Ne trece foarte rapid, la repaus, ăsta este momentul în care ar trebui să începem prevenția. Asta se face prin adresare către medic de specialitate, dacă e nevoie fizioterapie, dar, în special kinetoterapie“, a spus medicul.
Această terapie prin mișcare trebuie făcută numai sub îndrumarea și monitorizarea specialistului și nu la o sală de fitness.
„Kinetoterapia se face strict, personalizat. La prima ședință, kinetoterapeutul cu pacientul, realizează mai mult o testare și pe urmă, se stabilesc acele exerciții, în funcție de necesitățile pacientului“, a adăugat dr. Mirela Coman.
Putem preveni aceste probleme și prin schimbarea poziției și mobilizarea coloanei cu mișcări simple, de relaxare. „Insist pe mișcare, pentru că, până la urmă, este modalitatea prin care se mențin, atât structurile articulare cât și musculare. Noi, cu toții avem posturi vicioase, la birou, stâm în fața laptop-ului mult timp în aceeași poziție, apar dureri musculare și apoi tot felul de afectări, mai încolo, la nivelul articulațiilor, discurilor. Recomandarea este ca la 40 – 50 de minute, de stat pe scaun, șofat sau orice altă poziție, să ne mișcăm. Timp de 10 minute să încercăm să ne redresăm coloana, să schimbăm poziția, chiar și în timpul activităților zilnice, de rutină, în timp ce spălăm vase, călcăm, dăm cu aspiratorul. Toate acestea, trebuiesc făcute, cu multe pauze și cu spatele drept“, ne sfătuiește medicul.
Realizator – Carmen Sandu
Redactor online – Liviu Predescu
Foto: pixabay.com