TULCEA: Problemele comunei Ceatalchioi
Publicat de Doina Sirbu, 29 martie 2019, 15:49
La o distanță relativ mică de municipiul Tulcea se află comuna Ceatalchioi, cu cele patru sate arondate: Ceatalchioi, Plauru, Pătlăgeanca și Sălcieni. Aici oamenii încă beau apă din Dunăre, iar în activitățile agricole nu pot folosi îngrășăminte și ierbicide, deoarece se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Despre toate acestea, ne-a vorbit și primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
Tudor Cernega: Guvernul României, în 2004, a aprobat și finanțat un proiect privind alimentarea localităților comunei Ceatalchioi cu apă potabilă. Proiectul a fost demarat în 2004 și s-a finalizat anul trecut. Surpriza, nu avea montată stația de clorinare, dar nu acuz pe nimeni pentru că așa a fost făcut proiectul, așa a fost conceput, fără stație de clorinare. Între timp, am strâns rândurile, n-am plătit lumina, mai avem și datorii, am cumpărat din fonduri proprii stația de clorinare, cu membrană filtrantă. Stația nouă, nu ne-a costat prea mult, două miliarde de lei vechi. Stația, în momentul de față, este în custodie și urmează să o aducă cei de la Acva- Sistem Buzău și în două, trei săptămâni, practic, să reușim să o montăm, să-i dăm drumul!
Cecilia Pătrăhău: Veți primi acum, de la Consiliul Județean, pentru combaterea sărăciei, teren, dar o să aveți nevoie de autorizații din partea A.R.B.D.D-ului!
Tudor Cernega: Așa este, cu o mână ne va da și cu zece ne vor lua…În Delta Dunării, datorită statutului de rezervație, condițiile de mediu sunt drastice, iar ce mă deranjează, că în loc să găsească o soluție de finanțare a învățământului, a creșterii nivelului de trai, cei de la Rezervație înțeleg să pună două mașini să fugărească oamenii, să nu cumva să semene porumb, care-l seamănă la terasă. Eu zic că este un abuz al statului român, deoarece în tratatul României de aderare la Comunitatea Europeană era stipulat negru pe alb: ”Orice măsură restrictivă trebuia însoțită de o măsură compensatorie”. Noi nu beneficiem nici de un bănuț în plus față de cei de la terasă. Zonă defavorizată este și la noi și la terasă, prețul este la fel, nu se dau nici 5 bănuți în zona terasă. Încep să cred că sunt doar pentru depopularea localităților din Delta Dunării.
Ceilia Pătrăhău: Ce culturi sunt afectate? Spuneați mai devreme ceva de grâu!
Tudor Cernega: La grâu, nu ai cum să-l cultivi! Să o pun pe bătrâna aia, care are două hectare sau un hectar, să-l cosească? Nu-l cosește. Ce să faci? Să smulgi pălămida din el? La ora actuală, statutul Rezervației interzice cu desăvârșire, inclusiv sămânța de porumb, care peste tot e certificată, nu se îmbolnăvește nimeni, noi nu putem să o semănăm!
Cecilia Pătrăhău: Problemele sunt multe și departe de a fi rezolvate la Ceatalchioi…
Tudor Cernega: Nu putem să aducem porc timp de doi ani de zile, până nu se rezolvă cu mistreții. La ora actuală, mistreții au apărut, vă duc acum un kilometru încolo să vedeți, trei zile au ars la ucrainieni în continuu, inclusiv pădurea până la malul Dunării. Tot ce a fost pasăre, șacal, mistreț, au migrat pe malul nostru. Boala a venit înapoi. Nu s-a vânat un mistreț, nu s-a vânat un șacal pe raza comunei. Șacalii sunt în localitate, mistreții sunt acolo.
Realizator – Cecilia Pătrăhău
Redactor on line – Liviu Predescu