TULCEA: Proiect prin care se va proteja potențialul natural al localității Sfântu Gheorghe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 martie 2019, 11:50
Un investitor privat din județul Tulcea, a inițiat un proiect prin care se va proteja potențialul natural al localității Sfântu Gheorghe. Proiectul dorește să arate cum se poate face turism responsabil în Delta Dunării.
Dragoș Anastasiu a investit într-un resort în Sfântu Gheorghe și a inițiat un proiect prin care întreaga comunitate poate contribui la dezvoltarea localității. Proiectul prevede încurajarea unui turism sustenabil care să se dezvolte fără a afecta frumusețea naturală a locului în care Dunărea se întâlnește cu marea.
„Eu am un proiect pe care l-am prezentat, se cheamă «Sfântu Gheorghe 2025» și am adunat la Sfântu Gheorghe toți stakeholderii și am prezentat cum ar putea să devină localitatea, cum ar trebui să arate în 2025. Să folosim resursele locale, resursele umane, resursele de alimente, de animale, turismul, Dunărea, stuful, marea, plaja. Să le punem cap la cap, începând cu tot ce înseamnă apă. De jur împrejur, Sfântu Gheorghe are un sistem de lacuri și canale care sunt colmatate. Începând cu înlocuirea trotuarelor din beton cu pietre naturale, continuând cu refacerea peisajului cultural – și oamenii trebuie ajutați să revină la stuf. Dacă vreți termopane, ok, dar să fie din lemn, să-i ajutăm să înțeleagă cum se pot dezvolta fără să distrugem de jur împrejur.“
Proiectul are ca termen anul 2025 și ar costa 15 milioane de euro.
„La nivel de resurse financiare, proiectul acesta necesită 15 milioane de euro. Eu mă duc la bancă, iau banii aceștia și îl fac. Dar nu trebuie să-l fac eu, pentru că nu așa se câștigă baza de încredere. Trebuie să-l facă localnicii, trebuie să-l facă autoritățile locale ajutate de cele centrale. Nu să vină unul care să zică «Facem așa și împânzim zona cu ce trebuie să facem» pentru că va avea rezistență din partea localnicilor.“
Forța exemplului este însă importantă, iar investitorul Dragoș Anastasiu a început chiar de sâmbătă lucrările pentru cosmetizarea localității.
„Avem multe lucruri în plan, de exemplu câteva dintre lacurile și canalele din localitate le decolmatăm cu propriile resurse. Am început să punem lumină, dar o lumină sustenabilă, nu cum s-a făcut în jumătate de dig: lumină ca pe autostradă. Punem lumină așa cum trebuie să fie: romantică. Pe digul Dunării care duce către mare. Nu poți să te plimbi noaptea și să nu vezi cerul inimaginabil din deltă, pe care eu nu l-am văzut nicăieri în lume.“
Redactor – Monica Cruceanu Comșa