Trainerul de dezvoltare personală Cornel Marcu, la „Interviul dimineții“: „Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să lucrăm cu adversarul din noi“
Publicat de , 16 martie 2019, 12:28
În ciuda faptului că vremurile par dificile, ele au deschis drumul spre multe schimbări, iar schimbările vin întotdeauna cu oportunități. Informația potrivită, o atitudine deschisă şi un mod bun de a gândi sunt primele puncte de susţinere, într-un proces continuu de învațare și dezvoltare. Invitat la Interviul Dimineții, trainerul de dezvoltare personală Cornel Marcu ne-a condus pe această cale și ne-a arătat cine am putea deveni.
Redactor: Când spunem dezvoltare personală, la ce ne referim?
Cornel Marcu: Dezvoltarea personală intervine în viața omului acolo unde sistemul clasic educațional nu o face. O serie de atitudini, de competențe pe care liceul, facultatea și orice sistem de după nu are cum să le completeze. Pe de altă parte, sistemul educațional într-o anumită cultură nu face altceva decât să promită populației că va educa pe toată lumea la un nivel, să spunem, mediu. Vârfurile vor apărea întotdeauna în momentul în care oricare dintre cei care țin de populație vor face un pas înainte, ceva în plus. Ca atare, dezvoltarea personală, pe scurt, îi ajută pe cei care vor să devină cea mai bună versiune a lor, pe cei care vor să exceleze într-un anumit domeniu, pe cei care vor să lucreze cu mai mulți oameni și cu ei înșiși, să facă lucrurile diferite.
Redactor: Ce legătură este între dezvoltarea personală și calitatea vieții noastre?
Cornel Marcu: Știi, de multe ori ignoranța este o binecuvântare. Ca atare, celor care poate nu-și doresc ceva, celor care sunt și se consideră bine cu ei înșiși normal că dezvoltarea personală nu are cum să-i ajute. Dar pentru cei care dau de o astfel de structură, de un astfel de sistem, de un astfel de domeniu și încep să guste din ceea ce înseamnă a deveni mai bun în ceea ce privește vorbitul în public sau poate a elimina din fricile tale, a termina cu anumite traume din copilărie sau (de ce nu?) a comunica mai bine cu cei din jur, a fi motivat, a avea relații de calitate, pentru ei calitatea vieții va fi cu totul diferită. Dacă mă întrebi în cât timp ne dezvoltăm, aici lucruile stau puțin diferit, pentru că într-un fel suntem foarte unici. Ca atare, fiecare dintre noi avem progresul nostru, avem călătoria noastră personală. Amândoi dacă ne-am apuca mâine să învățăm limba engleză, poate pentru mine 5-10 cuvinte de învățat din vocabularul limbii engleze ar fi prea mult, iar tu ai putea spune „Doar 30 de cuvinte să învăț azi? Eu pot mai mult!“
Redactor: Creșterea (dezvoltarea) personală este un proces continuu. Cum îl parcurgem? Trebuie să ne înarmăm cu răbdare?
Cornel Marcu: Răbdarea cred că vine pe parcurs. Atunci când dăm de domeniul dezvoltării personale, ceea ce trebuie să avem este curiozitatea. Explorarea. Fără această atitudine, nimic de fapt nu se va adăuga. Un cub într-o sferă nu va intra niciodată cu forța. Între noi, psihologii, este o vorbă funny: „De câți psihologi e nevoie ca să schimbi un bec? Răspunsul este: de nici un psiholog, becul să vrea să se schimbe!“ Ca atare, trebuie să avem o atitudine pro-activă, să ne dorim să aflăm lucruri despre ceea ce se întâmplă cu ceilalți. De ce unii oameni sunt eficienți, cum de reușesc ei, cum fac ca lucrurile pe care le pun în aplicare să iasă la un nivel de eficiență ridicat față de ceilalți, față de medie? Drumul dezvoltării personale este diferit și trebuie să ne înarmăm cu dorința de explorare, să fim poate ca niște copii curioși și prin joacă descoperă diferite lucruri.Desigur că pe drum vor fi totdeauna provocări. Pregătesc acum un material care se numește „Călătoria eroului“. Gândește-te că nu este doar călătoria Doamnei X de la București la Paris, ci este călătoria eroului, erou care la un moment dat trebuie să-și rezolve și să-și descopere părți din interior și va trebui să aibă și alte provocări. Pentru că pe drum vom avea provocări. Vom avea urcușuri, coborâșuri, ca în orice călătorie.
Redactor: Ca trainer în domeniu, ce ai constatat referitor la interesul oamenilor pentru dezvoltare personală si profesională?
Cornel Marcu: Voi face o simplă raportare la orașul Constanța față de restul țării. Noi aici avem o atitudine diferită. Dezvoltarea personală ca domeniu aparține educației și educația aparține de cultură. Ca atare trebuie să urmărim cu interes ce se întâmplă la nivel cultural în Constanța, ca să vedem și unde este locul unui astfel de domeniu, de traseu. Urmărind care sunt spectacolele, evenimentele, piesele de teatru prezente, emisiunile, radiourile și așa mai departe, toate aceste lucruri ne vor da de fapt interesul în populația largă. În momentul de față suntem undeva la 300.000 locuitori în Constanța și acesta este momentul 2019 în care sunt poate doar câteva maratoane, spectacole în aer liber, sunt doar câteva cinema-uri. Comparația nu se poate face în momentul de față, ci ceea ce putem analiza și întreba sună așa : Își dorește Constanța mai mult? Pentru că dacă își dorește mai mult, hai să ne plătim formațiile care cântă muzică, pe cei care pictează pereții, și pe psihologi și terapeuți, dar și pe traineri. Observ că atunci când se anunță cineva din țară că vine în Constanța, Constanța este foarte fericită, mai ales că este gratuit. Pot să dau câteva nume: Bianca Costea, Remus Bălan, Cornel Pasăre fac lucruri extraordinare și ar trebui să fie plătiți cu bani grei, pentru că avem nevoie de ei. Fiecare aduce ceva din educația lui, din înțelepciunea lui ori din ceea ce a învățat. Ei fac parte din educația noastră, pe lângă profesorii din liceu și de la universitate, școala generală. Dar avem nevoie de acești nebuni în toată cultura noastră, ei sunt aceia care fac o diferență.
Redactor: Oamenii nu prea vor să iasă din zona de confort…
Cornel Marcu: Frica cea mai mare pe care am observat-o eu lucrând cu peste 3.700 de cursanți până acum este frica de necunoscut. Ceea ce cunoști- știi că poți să-i faci față. Te poți adapta acelui aspect. E vorba de viața ta personală, de carieră. Când ieși din zona de confort intri într-o foarte bună perioadă de timp în necunoscut. Să presupunem că amândoi vrem să sărim cu parașuta. Efectiv, sunt aspecte pe care nu avem de unde să le știm. Dacă sărim amândoi de unii singuri, va fi destul de complicat. Dacă alegem pe cineva să ne ajute, un trainer, lucrurile se vor derula foarte simplu și foarte repede și într-o perioadă foarte scurtă de timp amândoi vom putea sări cu parașuta. Dar, vezi, este o frică acolo de necunoscut, care te ține în zona de confort. Sunt sigur că dincolo de mine și de tine, de fiecare dintre noi, există un eu ideal, care poate să facă lucruri extraordinare, care poate să își trăiască viața în echilibru.
Redactor: Iar schimbările vin întotdeauna cu oportunități…
Cornel Marcu: Mai mult ca sigur. Cred cu tărie în acest principiu. Avem atât de multe oportunități, numai că noi le observăm doar pe cele de care suntem pregătiți. Poate sunt afaceri în jurul nostru de milioane de euro, dar noi suntem pregătiți doar pentru 1.000 de euro pe lună. Poate sunt relații de calitate și echilibru pentru noi personal, dar noi le vedem poate doar pe cele care ne fac să ne simțim vinovați, poate ne provoacă, sau pe cele care ne fac să alergăm în plus, pentru că așa ne place nouă să alergăm. Ca atare, oportunitățile le vom vedea exact la nivelul la care ne aflăm noi. De aceea Bill Gates a văzut oportunitățile pe care le-a văzut și a mers pe drumul respectiv pentru că a crezut în el și și-a dorit să facă lucrurile la un alt nivel. A văzut nu doar un salariu, nu doar o carieră de birou de la 9 la 17, ci oportunitatea respectivă, a realizat că lucrurile se pot face și altfel.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să lucrăm cu adversarul din noi. Trebuie să ne cunoaștem foarte bine. Trebuie să dăm o perdea la o parte, să nu ne mai mințim, să nu ne mai păcălim pe noi înșine. Noi când stăm cu noi înșine trebuie să fim foarte sinceri și onești, altfel ne furăm singuri căciula. Dacă trecem de această etapă, următorii pași vor fi foarte simpli, pentru că îți dai seama care sunt lucrurile fantastice pe care le ai și lucrurile pe care le ai de îmbunătățit. Având ceva de îmbunătățit, pur și simplu vei ști ce ai de făcut. Vei ști poate să citești cărțile care sunt bune pentru tine, să vezi documentare sau filme cu subiecte de interes pentru tine.
Redactor: Dezvoltarea personală ne ajută și în profesie?
Cornel Marcu: Mai mult ca sigur. Imaginează-ți că ești foarte bun în domeniul tău, ai câștigat Premiul Nobel și în momentele acelea nu ești în stare să vorbești în public. Mai mult de atât, poate viața ta personală este lăsată deoparte. În dezvoltarea personală noi vorbim foarte des despre ceea ce înseamnă să ai un echilibru în viața ta, să ai timp și de familia ta, și de prietenii tăi și de hobby-ul tău. Banii, cariera și viața personală îți vor da o energie pe care nu o găsești în alte domenii. Fiecare energie îți va crea un echilibru. Acel echilibru va duce într-o direcție extraordinar de interesantă. Ca atare, degeaba ești bun în profesia ta, degeaba faci foarte mulți bani dacă la un moment dat nu iei în considerare sănătatea ta, relațiile și familia pe care le-ai creat. De aceea dezvoltarea personală te invită să lucrezi la competențele tale personale, pentru că dacă reușești să vorbești în public sau să ai echilibru sau să relaționezi bine cu toți din jur, atunci ai clienți, furnizori, poți să negociezi, ai echipe de condus, ai borduri în fața cărora trebuie să te manifești. Ai nevoie de o serie de competențe pe care doar dezvoltarea personală ți le poate oferi.
Redactor: Larisa Calistru