„100 de ani de la reinstaurarea administraţiei româneşti în Dobrogea în anul 1919” | Dezbatere la Muzeul Militar Constanța
Publicat de , 11 martie 2019, 14:16
La Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” a avut loc, astăzi, o dezbatere având ca temă „100 de ani de la reinstaurarea administraţiei româneşti în Dobrogea în anul 1919”.
Conform directorului muzeului, Costin Scurtu, momentul trebuie înţeles prin prisma luptei diplomatice dintre marile puteri ce a dus la reaşezarea graniţelor. „Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat sub ocupația inamică germano-bulgară, cum au fost izgoniți inamicii noștri și, mai mult decât atât, cum aveau să se stingă și să se închidă rănile societății dobrogene“, a spus Costin Scurtu.
Prezent la dezbatere, generalul în rezervă Florin Pinţea, a atras atenţia asupra faptului că istoria Dobrogei este foarte puţin cunoscută în restul ţării. Acesta a susţinut că reinstalarea administraţiei româneşti în Dobrogea a fost o adevărată încercare pentru autorităţi.
„Era mai puțin important ce se întâmplă cu teritoriul, cu populația, cu primarii, cu prefecții, cu jandarmii, nu mai vorbesc de Armata Română, divizia 9 și 10, care ar trebui să intre în teritoriu, nu mai vorbesc de grăniceri, care ar trebui să se așeze pe graniță, nu mai vorbim de ce s-a întâmplat cu populația care, refugiată în timpul campaniei din 1916, dincolo de Dunăre, în Moldova, în foarte multe alte locuri. Tragedia populației românești de dincolo de Dunăre, care a trebuit să revină într-un teritoriu pustiit, măcinat de boli, în care dezordinea domina, în care bandele criminale făceau ordinea, în care neexistând autoritate, nu se putea baza nimeni pe nimic și în care, iată, autoritățile trebuiau totuși să reintre. Mă refer la administrații, întâi de toate, însoțite de jandarmi, și să-și facă loc și să reocupe statusul pe care-l avuseseră înainte de 1916“, a spus generalul în rezervă Florin Pințea.
Redactor: Dana Lebed