Brexit: Jeremy Hunt afirmă că există semnale ”justificat pozitive” din partea UE
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2019, 14:47
Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a afirmat marţi că Uniunea Europeană dă semnale ”pozitive în mod justificat” referitoare la schimbări ale acordului Brexit, ceea ce ar putea-o ajuta pe şefa executivului Theresa May să obţină sprijinul parlamentului de la Londra, informează Reuters.
Regatul Unit urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie, dar acordul de retragere negociat de Theresa May a fost respins covârşitor de către deputaţii britanici în luna ianuarie, întrucât aceştia doresc garanţii cu caracter obligatoriu conform cărora ţara lor nu va fi blocată permanent în mecanismul de ”backstop” – o poliţă de asigurare care ar preveni revenire la o frontieră dură pe insula Irlanda.
”Timpul este foarte scurt. Dar, comparativ cu unde ne aflam în urmă cu o lună, situaţia s-a transformat într-o direcţie pozitivă”, a declarat Hunt pentru postul de radio BBC.
”Cred că semnalele pe care le primim sunt pozitive pe bună dreptate, nu vreau să le supraestimez pentru că eu consider că încă este mult de muncă. Cred că Uniunea Europeană începe să realizeze că noi putem obţine o majoritate în parlament, întrucât vede semnale care vin de la oameni care înainte au votat contra acordului”, a adăugat oficialul britanic.
Într-un interviu acordat sâmbătă mai multor publicaţii europene, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a lăsat să se înţeleagă că Uniunea ar fi pregătită să furnizeze garanţii suplimentare Regatului Unit în vederea facilitării votului britanic.
Aceste garanţii vizează mecanismul ”backstop” (aşa-numita ”plasă de siguranţă”), principala cauză a impasului după respingerea masivă a acordului de retragere de parlamentul britanic, în luna ianuarie.
Acest dispozitiv a fost conceput pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în vederea apărării acordurilor de pace din 1998 şi, de asemenea, a integrităţii pieţei unice europene. El ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai accentuată la normele UE în cazul Irlandei de Nord.
sursa – AGERPRES