TULCEA: Sit arhelogic afectat de construcția unor locuințe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 martie 2019, 16:42
Arheologii tulceni sunt nemulţumiţi din cauză că autorităţile locale nu-i sancţionează pe cei care-şi construiesc locuinţe în situl arheologic Arrubium, în oraşul Măcin.
‘Situl Arrubium este încet, încet distrus de populaţia actuală. Sunt case construite chiar lângă zidul de incintă al cetăţii, iar intervenţiile au loc continuu fără ca primăria să ia vreo măsură’, a declarat directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ (ICEM), Sorin Ailincăi.
El a amintit că de mai mulţi ani instituţia pe care o reprezintă i-a acţionat în instanţă pe cei care şi-au construit ilegal locuinţe în zidul cetăţii Arrubium.
‘Sunt mai multe acţiuni în instanţă care trebuiau să se soluţioneze cu demolarea imobilelor. Din păcate, nu ştiu ce s-a întâmplat că niciunul din imobile nu s-a distrus, iar numărul lor s-a înmulţit. Anul trecut, când am vizitat obiectivul, am observat cu părere de rău că s-a mai construit o casă chiar lipită de zidul de incintă’, a mai spus Ailincăi.
Direcţia Judeţeană de Cultură a sesizat anul trecut Inspectoratul de Poliţie Judeţean cu privire la faptul că noul imobil afectează situl.
Cu o suprafaţă de circa trei hectare, Arrubium este numele dat de celţi în secolul III î. Hr. aşezării care, după cucerirea Dobrogei de romani, a devenit reşedinţa unei unităţi de cavalerie atestată între anii 99 şi 241 d. Hr. de două diplome militare eliberate unor veterani.
În situl din oraşul Măcin au fost descoperite inscripţii datând din timpul lui Diocleţian, dar şi două tezaure monetare romane imperiale.
Sursa – Agerpres