TULCEA: Campanie de informare privind pesta porcină
Publicat de , 4 martie 2019, 13:59
Medicii veterinari tulceni vor începe săptămâna viitoare acţiuni de informare a populaţiei cu privire la măsurile pe care populaţia trebuie să le respecte pentru a evita cronicizarea pestei porcine africane (PPA) în judeţ, a anunţat astăzi, în timpul unei şedinţe cu primarii, subprefectul Corvin Bangu.
„Dacă nu ne ducem la capăt planul de măsuri, s-ar putea ca şi în 2020 să avem aceleaşi probleme ca anul trecut. Se poate ajunge la o cronicizare a PPA, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene care de 20-30 de ani sunt sub această boală ce produce nişte prejudicii economice extraordinare“, a declarat subprefectul Bangu, în timpul şedinţei cu primarii tulceni.
Planul de măsuri al autorităţilor prevede evidenţa efectivelor de suine din gospodăriile private şi stoparea populării exploataţiilor în care s-a aplicat decizia de ucidere preventivă a efectivelor de suine şi în care au existat focare de PPA.
„Vom înainta planul judeţean de măsuri Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Ministerului Agriculturii, pentru ca acesta să fie aplicat şi în judeţele vecine, fiindcă degeaba Tulcea este declarat judeţ fără PPA, dacă în jurul nostru sunt focare“, a mai spus subprefectul.
O altă măsură de prevenire a cronicizării PPA se referă la colaborarea cu autorităţile ucrainene pentru informarea reciprocă şi eficientizarea acţiunilor, astfel încât autorităţile de pe ambele maluri ale braţului Chilia al Dunării să fie informate atunci când mistreţii, purtători ai virusului, trec fluviul.
Subprefectul Corvin Bangu a menţionat că va solicita autorităţilor naţionale clarificări în ceea ce priveşte repopularea gospodăriilor private, în contextul în care legislaţia în vigoare nu prevede cine achiziţionează porcii santinelă, cine-i furajează şi ce se întâmplă cu ei dacă nu mor din cauza PPA şi a precizat că săptămâna viitoare Instituţia prefectului judeţului şi medicii veterinari vor începe o campanie de informare a populaţiei cu privire la PPA.
În replică, unii primari şi-au exprimat neîncrederea în succesul demersului făcut de autorităţile judeţului pentru stoparea repopulării gospodăriilor cu porci.
„La Pătlăgeanca, nu vom fi bine primiţi. Oamenii au fost cinstiţi cu mine, mi-au spus câţi purcei au şi au zis că nu au primit banii, după ce porcii au murit din cauza virusului“, a menţionat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare, ultimele două focare de PPA au fost identificate luna trecută, la Văcăreni şi Făgăraşu Nou.
Începând de anul trecut, în judeţ au fost înregistrate focare de PPA în 570 de exploataţii private, în cinci exploataţii comerciale şi într-o fermă a Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă, iar valoarea totală a despăgubirilor acordate de la bugetul de stat a fost de peste 10 milioane de euro.
Sursa – Agerpres