42 de ani de la cutremurul din ’77. Cum trebuie să ne comportăm în cazul unui seism
Publicat de , 4 martie 2019, 10:21 / actualizat: 4 martie 2019, 11:32
Se împlinesc 42 de ani, de la cutremurul din 4 martie 1977. Acesta a avut o magnitudine de 7,3 grade pe Richter şi s-a soldat cu moartea a peste 1.500 de oameni, rănirea altor 11.000, iar zeci de mii de locuinţe au fost distruse.
Astăzi, construcțiile, în general, sunt mai solide și, deși sunt foarte dese cutremurele în ultima perioadă, seismologul Gheorghe Mărmureanu, spune că nu avem motive de îngrijorare.
Cutremurele din Vrancea încep cu o mișcare pe verticală, care ne avertizeză și ne oferă timp pentru a ne lua măsuri de siguranță, aproximativ 20 de secunde.
„Fiecare om trebuie să știe ce zonă din casa lui este mai sigură. Orice cutremur care are loc în lume și mai ales în Vrancea începe cu mișcarea pe verticală. În momentul când ai aimțit mișcare pe verticală, trebuie să cauți să te protejezi. Înseamnă că după 18 – 20 de secunde urmează și mișcarea pe orizontală. Aceasta este periculoasă. Nu ai voie, dacă ești în bloc, să cobori pe scări, fiindcă sunt primele care cad. Dacă cutremurul este noaptea, ar trebui să te așezi lângă pat, pentru că, în cazul în care cade planșeul, nu poate zdrobi complet patul. Dacă ești pe stradă, pleacă de lângă bloc, trebuie să cauți un loc care este ferit. Deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal!“, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului.
În ceea ce privește Centrala nucleară de la Cernavodă aceasta este sigură în caz de cutremur puternic, spune chiar Gheorghe Mărmureanu, cel care i-a realizat calculele seismice. „Am făcut forța de calcul seismic pentru Cernavodă, am făcut o analiză complexă și nu vor fi niciun fel de probleme pentru Cernavodă. Cel mai important lucru – dacă îți construiești o casă este s-o faci corect, să găsești un proiectant care să țină seama de forța de calcul seismic. Sunt foarte multe case proiectate corect și care rezistă la orice cutremur în România!“, a spus directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului.
Redactor: Carmen Secuiu