Detalii despre starea instructorului din aeronava prăbușită la TUZLA. Operația este o premieră pentru Constanța
Publicat de Arantxa Catană, 22 februarie 2019, 12:06
Vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Județean Constanța, Cătălin Grasa – managerul unității medicale și medicul cirurg Marius Militaru au făcut declaratții referitoare la starea de sănătate a supraviețuitotului accidentului aviatic de joi de la Tuzla.
„La ora 16.50, pacientul a ajuns cu elicopterul SMURD, adus în UPU, camera de resuscitare – a fost preuat de echipa de gardă. Din acel moment au început, pe lângă tratamentul de stabilizare, au început investigațiile. Computerul tomograf ne-a pus în evidență prezența unui hematom peri-aortic cu homo-pericard, fracturi costale pe stânga, hemothorax bilateral minim pe ambele părți. De asemenea, avea contuzii faciale, fractură piramidală nazală, maxilar și scapulă dreaptă. Atunci, pe acel hematom s-a ridicat suspiciunea de ruptură de aortă, zona ismică, iar echipa de gardă, din care a făcut parte și doctorul aici de față, doctorul Militaru, care a putut interveni în scurt timp – la o oră și jumătate era deja în blocul operator și a început intervenția chirurgicală”, a declarat managerul Spitalului Județean Constanța Cătălin Grasa.
Potrivit chirurgului Marius Militaru, instructorul care a supraviețuit incidentului aviatic a trecut cu bine de operația de aortă rupta, însă prezintă multe alte leziuni care vor necesita o recuperare de durată.
„Am primit un pacient poli-traumatizat în accident de avion, cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am primit direct în sala de operație, l-am deschis prin toracotomie – aceasta era leziunea care îi cauza moartea în câteva minute, dacă nu interveneam. Aceasta se produce prin decelerare bruscă la accidente de mașină sau foarte rar de avion, că majoritatea nu trăiesc, 80% mor pe loc la locul impactului. Am găsit o aortă cvasicomplet ruptă. Am reușit să o clampez și să îi pun o bucată de proteză. Funcționează, în prezent este în reanimare, încă intubat, dar este conștient, mișcă mâini, picioare, vom vedea evoluția ulterioară. Scapă, sperăm că va fi bine. Intervenția chirurgicală a durat în jur de 3 ore. Ortopedul a fost în sala de operație după ce am rezolvat problema acută. Ortopedic nu are mare lucru – sunt leziuni minore, care nu îi pun în pericol viața în acest moment. Leziunea principală a fost rezolvată. Îl ținem intubat în continuare. Vrem să îi facem un CT de control, și apoi ne gândim la detubare. Bineînțeles că în acest moment nu este capabil să fie audiat. O să vedem și evoluția ulterioară; fracturile costale au înțepat și plămânul, are contuzii pulmonare – evoluția nu va fi ca la o apendicită, dar avem speranțe”, a punctat medicul chirurg Marius Militaru, șeful Secției de Chirurgie Vasculară.
Specialistul a mai precizat că operația de aortă ruptă este o premieră pentru județul Constanța, deoarece majoritatea cazurilor care reușesc să supraviețuiască, mor înainte de ajunge la spital sau pe masa de operație.
„Eu am mai făcut trei asemenea intervenții, la Floreasca. Sunt rare, 80% mor la locul accidentului. Se rupe aorta și mor pe loc. Și din cei cu care intri cu ei pe masă, jumătate mor pe masă. Deci acesta este al patrulea caz pe care eu îl fac, unul mi-a murit. Sigur este o premieră pentru Constanța”, a menționat medicul chirurg Marius Militaru.
Vă reamintim, joi, o aerpnavă Diamond DA42 s-a prăbușit în localitatea Tuzla. În aeronava de mici dimensiuni se aflau două persoane, instrucor și elev, cel din urmă fiind declarat decedat la fața locului. Din fericire, viața instructorului a putut fi salvată, fiind preluat de urgență de un elicoper SMURD și transportat de urgență la Spitalul Județean Constanța.
CITEȘTE ȘI: O aeronavă de mici dimensiuni s-a PRĂBUȘIT în localitatea TUZLA!
Redactor: Arantxa Corleanu