Grăsimi hidrogenate în loc de LACTATE: Amenzi de peste 850.000 de lei pentru fraude alimentare
Publicat de Arantxa Catană, 17 februarie 2019, 13:55
Aproape 290 de unităţi de alimentaţie publică din 18 judeţe au fost verificate pentru a se vedea dacă folosesc brânzeturi provenite din procesarea laptelui.
Inspectorii au constatat abateri la 39% dintre acestea, aplicând amenzi de peste 850.000 de lei, pentru „fraude alimentare”, adică înlocuirea produselor sănătoase, obţinute din lapte, cu specialităţi din grăsimi hidrogenate.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât brânza falsificată este greu de identificat, iar consumatorii se orientează de multe ori după preţul cel mai mic.
Medicii atrag atenţia că grăsimile hidrogenate duc la creşterea colesterolului şi a trigliceridelor, provocând hipertensiune şi boli de inimă.
Şi Asociaţia Pro Consumatori atrăgea recent atenţia asupra ingredientelor folosite pentru fabricarea mozzarelei, întrucât a fos depistată inclousiv clorura de calciu, substanţă ce poate duce la boli grave, în cazul unui consum îndelungat.