„Dragobetele“ – tematica lunii februarie, la Muzeul de Artă Populară
Publicat de , 16 februarie 2019, 13:10
Muzeul de Artă Populară Constanța prezintă, începând cu luna februarie, tematica fiecărei luni din calendarul popular, prin intermediul unor obiecte de patrimoniu.
Tematica lunii februarie este Dragobetele, protector al îndrăgostiților, sărbătorit în fiecare an la 24 februarie.
Dragobetele este reprezentat, în expozița din cadrul Muzeului de Artă Populară, pe linguri de lemn, provenind din zona Moldovei, pe ale căror cozi, cioplite, se regăsesc vechi simboluri românești.
„Este luna în care se sărbătorește iubirea la români. Am expus trei linguri de lemn. Lingura este un obiect aparte în cadrul gospodăriei tradiționale românești, simbolizează unitatea familiei. De la o lingură începe totul. Cu o singură lingură pornesc tinerii în drumul spre noua viață, mâncând cu aceeași lingură împreună, iar această lingură se spune că i-a unit. Simbolurile prezentate pe linguri sunt dintre cele mai diverse, iar cele legate de Dragobete reprezintă păsările – simboluri ale perechii, mai ales când este vorba de două păsări afrontate. Cozile acestor linguri sunt decorate cu motivul păsării pentru că, se știe, Dragobetele este o sărbătoare a constituirii cuiburilor pentru păsări și pentru oameni. Dragobetele stă tot timpul sub semnul cifrei doi, semnul perechii“, explică Cerasela Dobrinescu, șef birou evidența patrimoniului expoziție.
Pe unele linguri este reprezentată o bufniță, simbol al înțelepciunii, iar pe altele apare, deasupra celor două păsări, simbolul solar, care semnifică Divinitatea.
„Bufnița, înțelepciunea de fapt, trebuie să ghideze cuplul în noua sa viață pentru a-l feri de tot ce este rău, de ispite. În același timp, pe unele linguri întâlnim un motiv străvechi, un motiv solar, reprezentat de o rozetă care simbolizează Divinitatea. În afară de înțelepciune, cuplul trebuie să fie protejat de Cel de Sus pentru a avea o căsnicie solidă” , a completat Cerasela Dobrinescu.
Patrimoniul muzeului este vast, cuprinde obiecte care nu au fost prezentate vizitatorilor. Prin astfel de expoziții ele sunt scoase la lumină, în diferite tematici, pentru fiecare lună a anului, în funcție de sărbătorile din luna respectivă. Pentru luna martie tematica va fi „Obiceiul mărțișorului în Dobrogea” sau „Pasărea oraculară la români“ care este cucul- un motiv des întâlnit pe ștergarele tradiționale românești.
Redactor: Aurelia Mierluș