CONSTANȚA: „Importanţa preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”
Publicat de Arantxa Catană, 14 februarie 2019, 18:21
În cadrul conferinţei „Importanţa preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene” susţinute, joi, la Constanţa, europarlamentarul Cătălin Ivan a afirmat că nu crede că „această preşedinţie va aduce României cât ar fi putut să aducă”.
Eurodeputatul a susţinut că este o oportunitate imensă, că sunt şanse extraordinare pentru a face lucruri importante dar că ţara noastră nu va reuşi să influenţeze decisiv pe cele trei teme mari actuale ale UE (Brexit, cadrul financiar multianual şi alegerile europarlamentare).
„Brexit-ul, unde eu sunt ferm convins că nu vom avea vreo decizie importantă în cele șase luni de zile. Este acel termen, însă se discută ce se va întâmpla cu el. Este cadrul financiar multianual, care abia acum a ajuns la Parlamentul European, și urmează să intre în comisii în dezbateri – astfel vor trece cele șase luni în care România va avea președinția. Și mai sunt alegerile, care sunt alegeri, fiecare în țara lui, cu treaba lui, vom vedea ce va fi, va fi o lună foarte interesantă. Deci pe cele trei teme foarte mari de pe agenda Uniunii Europene, eu nu văd ca România să poată să influențeze ceva în mod decisiv”, a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan.
Cătălin Ivan a criticat faptul că România nu şi-a impus propriile teme pe agenda UE. Eurodeputatul a enunţat cinci dintre problemele ţării noastre care, în viziunea sa, ar fi trebuit să constituie teme de discuţie la nivel european: care este proiectul european al României, fondurile europene în condiţiile în care 70% din sumele atrase se întorc, într-o formă sau alta, în statele europene, lupta împotriva corupţiei care trebuie să aibă o abordare generală şi nu locală, infrastructura, zona euro şi sclavia modernă.
În privinţa sclaviei moderne, Cătălin Ivan a susţinut că în discuţiile cu eurodeputaţi din alte ţări i s-a spus că România este o ţară care furnizează sclavi.
„Când ai milioane de români, tu să nu pui problema legislației muncii la nivel European, a drepturilor muncitorilor în toată Uniunea Europeană, a cobaterii acestui fenomen al sclaviei moderne?! Păi care e demnitatea statului român la masa celor 28, când cetățenii tăi sunt umiliți în toată Europa? Niciuna! Este evident. Eu cred că sunt teme foarte importante pe care cred că trebuie să le punem în dezbaterea europeană. Ar trebui să fim mult mai pragmatici, mult mai conștienți că suntem la masa aia nu pentru că ne-a tolerat cineva, ci pentru că suntem egali cu toți ceilalți. Dăm și primim, negociem”, a mai punctat Cătălin Ivan.
Reporter: Dana Malciu
Redactor online: Arantxa Corleanu