„Școli curate“, un proiect ce promovează transparența în actul educațional
Publicat de , 14 februarie 2019, 11:06
Proiectul pilot „Școli Curate“, implementat de Centrul pentru Resurse Civice din Constanța, demarat anul trecut, în mai multe județe, printre care și Constanța, este adaptarea unei inițiative europene referitoare la transparența în actul educațional. Mai exact, este vorba despre o inițiativă de combatere a corupției în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar.
Civismul se învață de pe băncile școlii, iar tinerii liceeni și studenți au ocazia să amendeze chiar articole din regulamentul intern, care nu sunt corecte din punctul lor de vedere – explică președintele Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Bârzan.
„Campania își propune să sensibilizeze și să activeze, cumva, comunitatea înspre a monitoriza gradul de transparență și de bună guvernare din școli – postarea pe site-urile școlilor a bugetelor, a regulamentelor pentru elevi și a altor acte administrative care contribuie la transparența si la buna guvernanță”, a explicat Cosmin Bârzan.
Proiectul s-a derulat, inițial, în trei județe – Constanța, Brașov și Vrancea. „Din ce în ce mai multe școli sunt prinse în acest proiect. Noi, practic, suntem parteneri, organizația care coordonează este Societatea Academică din România, cu sediul în București. În măsura în care vom reuși să mai atragem finanțări, ne propunem o extindere la nivelul întregii țări, pentru că a început să prindă, în sensul în care sunt organizații de elevi, consiliul național al elevilor, organizații de părinți care se implică în monitorizare.
Pe platforma scolicurate.ro sunt postate informații despre bugetele unității de învățământ, despre regulamente și alte acte administrative. Pentru a interacționa cu cadrele didactice și elevii din școlile respective, Centrul de Resurse Civice organizează seminarii de informare și instruire.
„Vorbim despre elevi, părinți, chiar și jurnaliști din aceste 3 județe, pentru a crea așa numite grupuri de monitori locali. Avem regulamente care au fost amendate, au fost modificate. Avem transparența îmbunătățită la multe dintre unitățile de învățământ monitorizate. Am început deja să-i promovăm pe cei care iși fac foarte bine treaba. Toate acestea în folosul elevilor și al actului educațional“, a mai spus Cosmin Bârzan.
Realizator – Cecilia Pătrăhău
Redactor – Liviu Predescu