Mărțișoare tradiționale confecționate de elevi și preșcolari la Muzeul de Artă Populară Constanța
Publicat de Arantxa Catană, 13 februarie 2019, 15:37
Elevi și preșcolari din Constanța învață în această perioadă să confecționeze mărțișoare tradiționale în cadrul unor ateliere de creație organizate de Muzeul de Artă Populară Constanța.
Până pe 28 februarie, sunt organizate atelierele de creație pentru copii, având ca tematică mărțișorul tradițional confecționat din fire albe și roșii. Cu ajutorul specialiștilor Muzeului de Artă Populară, cei mici învăța să confecționeze mărțișoarele care vestesc primăvara. Piesa centrală, anul acesta, este potcoava, un simbol al norocului care se înscrie în motivele tradiționale alături de coșar și de bănuț.
„De regulă copiii, când vin aici, doresc să facă un tur al muzeului și astfel sunt inițiați în tainele artei populare. Când încep să lucreze, în atelier, ei au deja un bagaj și se pot baza pe niște cunoștințe dobândite . Cu ocazia fiecărui atelier noi facem prezentări celor mici ca să știe să se inițieze în ceea ce lucrează. În plus, față de dobândirea acestor abilități manuale, ei află și despre simbolistica mărțișorului. Șnurul cu roșu și alb este de fapt mărțișorul. Coșarul, potcoava, bănuțul sunt elemente atașate la acest șnur”, a precizat Mihaela Dragomir, muzeograf.
Și în acest an Muzeul de Artă Populară organizează Târgul Mărțișorului pe platoul din fața clădirii. Timp de patru zile, începând cu 26 februarie, peste 30 de artiști și meșteri populari vor prezenta mărțișoare tradiționale selectate cu atenție de specialiștii muzeului.
„Vor fi patru zile în care noi promovăm doar modelele inspirate din tradiție, pentru că nu tot ceea ce se găsește în magazine stă sub semnul tradiției, iar scopul nostru este acela de a nu da frâu liber expozanților de kitsch-uri”, declară Cerasela Dobrinescu– șef birou evidența patrimoniului expoziție.
Reporter: Aurelia Mierluș