11 ani cu urgențe la 112 | Interviu cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Publicat de , 11 februarie 2019, 10:37
În Uniunea Europeană, astăzi este marcată ziua numărului unic de urgenţă 112. Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a putea beneficia gratuit de serviciile de urgenţă: poliţie, ambulanţă şi pompieri, în orice ţară a Uniunii Europene.
Într-o intervenție telefonică la Radio Constanța, în emisiunea matinală realizată de Adelina Tocitu, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre investițiile ce vor determina îmbunătățirea timpilor de răspuns la solicitările pe care românii le fac la 112.
Reporter – Buna dimineața, astăzi este ziua numărului unic de urgență 112. Suntem în Dobrogea, o regiune în care iernile sunt mai aspre, geroase, când ninge suntem izolați, echipele de intervenție reușesc cu greu să facă față solicitărilor și de la Constanța și de la Tulcea. Care ar putea fi soluțiile astfel încât aceste situații să fie rezolvate mai ușor?
Raed Arafat – În primul rând, vreau să transmit tuturor celor care lucrează în sistemul 112, începând cu colegii de la STS care preiau apelurile și până la cei care răspund la apeluri și pleacă pe teren, să le spun „La mulți ani“ de 11 februarie, de ziua 112. În al doilea rând, referitor la ceea ce spuneți dumneavoastră, sunt probleme cu care se confruntă atât Constanța, cât și alte județe și asta ne-a îndemnat la creșterea capacității noastre și capabilităților noastre. Dotările care au intrat in ultima perioadă, prin fonduri europene, ne permit să fim mai eficienți în intervenție, dar, bineînteles, încă nu am ajuns la nivelul pe care îl dorim, de la completarea resursei umane și până la completarea dotărilor pe care le avem și adaptarea acest dotări nevoilor din diferite județe. Pe lângă problemele iernii, mai sunt și problemele verii. Constanța își dublează populația în timpul verii. În ultimii 3 ani am acționat, aducând echipe pe plajă cu utilaje speciale, cu defribilator, care au reușit să salveze mai mulți oameni. Mai avem încă de dezvoltat în acest domeniu.
Reporter – Din perspectiva dumneavoastră, din planurile pe termen mediu și scurt, credeți că veți reuși să dotați, astfel încât acest deficit de personal și echipamente să fie acoperit?
Raed Arafat – Noi am inceput să înlocuim parcul auto al serviciului de ambulanțe și SMURD. Anul trecut s-au livrat 420 de ambulanțe, 100 pentru SMURD , 320 pentru serviciile de ambulanțe. În acest an vor mai intra până la 750 de ambulanțe, până la jumătatea anului. Acest lucru va aduce tehnologie și mașini noi de intervenție. Același lucru pentru colegii de la Pompieri. Ne asteptăm să achiziționăm până la 500 de mașini de pompieri. Licitația este aproape de finalizare.
Reporter – Domnule Raed Arafat, spuneați la prezentarea bilanțulului Departamentului pentru Situații de Urgență că urmează construirea unui centru la Mangalia, pentru formarea și pregătirea scafandrilor.
Raed Arafat – Așa este. Acesta nu este un centru pentru Constanța, este un centru național. O parte din el deja a fost realizată, trebuie sa fie completat. Va avea un simulator pentru ape curgătoare, pentru instruirea pompierilor pentru intervenție și în râuri, nu numai la nivelul mării. Intenția noastră este să ajungem să avem în fiecare județ, cel puțin o echipă de scafandri, mai ales în județele unde sunt lacuri, râuri și unde există persoane pe care le pierdem în fiecare an din cauza înecului, să avem acolo echipe de scafandri care să intervină în regim de urgență și să fie pregătite să intervină imediat când vine apelul la 112. Asta este intenția noastră, dar asta va lua timp ca să acoperim pe plan național, după inființarea centrului și începerea pregătirii sistematice a pompierilor în acest domeniu.
Reporter – În al doilea rând vorbim despre navele de intervenție pe mare, dar și pe Dunăre. Dobrogea are și mare și Dunăre!
Raed Arafat – Există un proiect alocat, de 45 de milioane de euro din fondurile europene, pentru o navă maritimă și 3 sau 4 nave fluviale, intră aici și Delta Dunarii în discuție. Și aici suntem avansați în procesul în care să pornim licitația și sper ca în următorii 2 ani și jumătate să vedem aceste nave livrate.
Reporter- Mulțumim pentru interventie și informații. A fost șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat. 112 este din anul 2008 unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon pentru a ajunge gratuit la serviciile de urgență, ambulanță, pompieri și poliție.