TULCEA: Grupul Dobrogea de Nord, pe primele locuri în obţinerea finanţărilor europene
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 ianuarie 2019, 11:56
Grupul de Acţiune Locală (GAL) Dobrogea de Nord, din judeţul Tulcea, este pe primul loc la nivel zonal în ceea ce priveşte numărul proiectelor selectate în vederea finanţării din fonduri europene, a declarat managerul de proiecte al grupului, Ionela Dinu.
Evaluarea a fost realizată la finele anului trecut de Compartimentul de dezvoltare rurală judeţene Constanţa, entitate subordonată Ministerului Agriculturii, şi a avut la bază rezultatele activităţii desfăşurate de 12 GAL-uri din Dobrogea.
‘În ierarhizarea făcută la nivelul proiectelor selectate, GAL Dobrogea de Nord este pe locul I, iar la ierarhizarea pe plăţi şi contractare, ne aflăm pe locul al III-lea. Noi am ratat prima perioadă de programare, dar cu toate acestea suntem pe un loc fruntaş, probabil datorită experienţei pe care o avem din punct de vedere tehnic’, a menţionat Dinu.
Până la finele anului trecut, GAL Dobrogea de Nord a selectat pentru finanţare 35 de proiecte, iar pentru 28 dintre acestea s-au semnat contractele de finanţare.
‘Noi considerăm de succes proiectele depuse în domeniul viticol. Vorbim despre două proiecte depuse pentru culturile de viţă de vie la Niculiţel, pentru care s-au semnat contractele de finanţare. Bugetul fiecărui proiect este de 40.000 de euro’, a mai spus reprezentanta GAL Dobrogea de Nord.
Până la sfârşitul anului trecut, niciunul dintre proiectele depuse de instituţiile statului nu a primit avans pentru punerea în practică a iniţiativelor.
‘La publici, nu s-au făcut documentaţii de avans. Avem un proiect de infrastructură socială la Isaccea, un proiect de cămin cultural la Grindu. S-au depus proiecte şi pentru alte nouă localităţi, iar în aceste cazuri s-au şi semnat contracte de finanţare, dar nu avem nicio cerere de plată’, a mai spus Ionela Dinu.
Acest grup s-a înfiinţat în anul 2012, dar a obţinut finanţare în actuala perioadă de programare. Strategia de dezvoltare locală a acestui GAL, în valoare de 2,1 milioane de euro, se adresează autorităţilor şi populaţiei din 12 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comunele Smârdan, IC Brătianu, Grindu, Jijila, Greci, Văcăreni, Luncaviţa, Niculiţel, Somova, Ceatalchioi şi Pardina, precum şi din oraşul Isaccea, iar termenul de punere în practică a acesteia este 2023.
Grupurile de acţiune locală sunt entităţi care funcţionează în baza finanţărilor europene oferite de autorităţile române în urma întocmirii unor strategii de dezvoltare locală care răspund specificului unei zone.
Sursa – Agerpres