Prima pagină » Ştiri » Actualitate » Dezbatere pe tema statului de drept, la Constanța. Declarațiile europarlamentarilor Renate Weber și Norica Nicolai
Dezbatere pe tema statului de drept, la Constanța. Declarațiile europarlamentarilor Renate Weber și Norica Nicolai
Publicat de ,
25 ianuarie 2019, 13:48
Astăzi, la Constanța, a avut loc conferința „România și statul de drept între percepție și realitate”, organizată de Filiala Constanța ALDE. La dezbatere au participat europarlamentarii ALDE Norica Nicolai și Renate Weber și Prof Univ. Dr. Mihaela Rus, din cadrul Facultății de Drept – Universitatea „Ovidius”.
Renate Weber a vorbit despre Uniunea Europeană, subliniind că este necesară reformarea acesteia. „Eu, personal, am fost întotdeauna o susținătoare a Uniunii Europene, în ciuda greșelilor pe care le mai face Uniunea, în ciuda păcatelor pe care le face. În continuare consider că este cel mai interesant proiect care există la nivel mondial, cel care a adus pacea în Europa vreme de mai bine de 60 de ani, cel care a reușit o lungă perioadă de timp să aducă prosperitate cetățenilor europeni. Chestiunea asta cu prosperitatea începe să fie sub semnul îndoielii, adică sunt și multe eșecuri…Da, cred și eu că Uniunea trebuie să se reformeze în sensul de a fi mai puțin birocratică, mai solidară și, mai ales, să respecte cu sfințenie un principiu pe care ea s-a bazat, acela al egalității statelor care o compun“, a declarat Renate Weber.
„Nu voi spune că în România este stat de drept sută la sută“, a mai spus europarlamentarul ALDE.
Renate Weber a făcut referire, în cadrul dezbaterii de la Constanța, despre regulamentul votat recent de Parlamentul European, care prevede ca țările care nu respectă statul de drept să nu mai beneficieze de fonduri.
„Totul este legat, de fapt, de chestiunea banilor și întrebarea mea a fost și continuă să fie – de ce era nevoie de așa ceva, câtă vreme în Uniunea Europeană avem un OLAF, oficiul împotriva fraudei, când e vorba de fondurile europene. Mai mult, a fost aprobat și Parchetul European care are ca obiect de activitate exact chestiunea aceasta – a fraudelor și a altor tipuri de activități care aduc atingere banilor europeni, în general, care cauzează prejudicii Uniunii Europene. Poate pentru că niciunul nu este eficient, poate pentru că am intrat într-o retorică electorală, pentru că se apropie alegerile“, a declarat Renate Weber.
Europarlamentarul a mai spus că de-abia acum 2 ani a fost introdusă în Parlamentul European o prevedere legată de conflictul de interese, România având cea mai dură lege în acest sens.
La rândul său, Norica Nicolai consideră că Uniunea Europeană are tendințe hegemonice care pot duce la scăderea încrederii în uniune.
„Brexitul, în opinia mea, este o confirmare a crizei pe care o traversează organizațional Uniunea Europeană și, din punct de vedere moral, este, iarăși, evident, pentru că asistăm în ultimii ani la o înfruntare a unui mod de a face politică care, timp de 30 de ani a făcut carieră, a fost un standard în cariera politică. Acel classic, tipic «politically correct» a fost înfrânt de mișcări populiste care au degenerat în foarte multe țări în mișcări extremiste și care, în momentul de față, au fost legitimate de cetățeni în a conduce state naționale. Ele își spun, însă, cuvântul și au, evident, o mare influență și la nivel european. Există o tendință a dreptului internațional, inclusiv a dreptului european, de a dovedi o anume hegemonie asupra sistemelor naționale, trecând peste ceea ce conțin tratatele“, a declarat Norica Nicolai.
Europarlamentarul a mai spus că tema statului de drept trebuie să fie subiectul unei dezbateri naționale, cu respectarea individului, dar și a identității acestui. Norica Nicolai a mai precizat că, în calitate de fost procuror, consideră că există o deprofesionalizare a magistraților, determinată și de faptul că a scăzut nivelul de pregătire în universități.
Pentru a reglementa lucrurile în Justiție, Renate Weber este de părere că procurorii care au greșit trebuie eliminați din sistem pentru a da un semnal celorlalți. „Sarcina unui procuror este cea de a acuza persoane, dar și de a apăra drepturilor oamenilor“, apreciază Renate Weber.
Norica Nicolai este de părere că etichetarea Romaniei ca țara coruptă ne-a costat foarte mult economic. „Marile concerne negociază cum vor ele cu o astfel de țară. Este nevoie de reformarea sistemului“, a precizat Norica Nicolai. Ea mai precizat că este nevoie de noi coduri penale și de procedură penală și care să fie valabile cel puțin 10 ani. Norica Nicolai a precizat că Ministrul Justiției, Tudorel Toader, lucrează la un astfel de proiect.
Ambele europarlamentare au confirmat că vor candida pentru un nou mandat la Parlamentul European și că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi candidatul acestei formațini politice la Președinția României.