Delta Dunării: Capul Doloșman – imagini de poveste, sub imperiul gheții
Publicat de Arantxa Catană, 22 ianuarie 2019, 18:43
Am pășit pe valuri înghețate. O experiență desprinsă, parcă, din documentarele despre Polul Nord, sentimentul că te afli undeva la capătul lumii, departe de lumea dezlănțuită. Toate acestea le-am experimentat la Capul Doloșman, singura faleză înaltă din nordul Dobrogei.
Totuși, puțini sunt cei care știu de existența acestui loc și încă mai puțini sunt cei care se aventurează pe dealurile brăzdate doar de mașinile care recoltează stuf. Însă zona este de o frumusețe ireală, mai ales acum iarna când valurile lacului Razelm îngheață, ne-a spus ghidul Ștefan Constantin.
„Nu ajung foarte mulți iarna aici, dar peisajul este spectaculos. Se schimbă de la zi la zi pentru că vântul rupe gheața, o reașează, o redopozitează și întotdeauna ai surprize dacă ajungi pentru că peisajul este schimbat și spectaculos de fiecare dată“, a precizat Ștefan Constantin.
Laguna a fost modificată de-a lungul timpului prin lucrări ample, ne-a mai povestit ghidul.
„A fost un proiect al lui Grigore Antipa care a început în 1893 de revitalizare a pescuitului. În perioada aceea s-au săpat canalele. Pe vremea aceea se numeau Ferdinand al II-lea și Carol I. În anii ’70, comuniștii au reluat ideea numai că principalul lor obiectiv nu a fost pescuitul și peștele, ci transformarea lagunei într-un banzin de apă dulce pentru irigații. S-au făcut niște lucrări colosale, uriașe. Toată zona, pe o distanță de aproape 40 de km, este îndiguită. S-au făcut ecluze care nu permit fluxul de apă decât dinspre lagună spre mare. Invers nu se poate. Au săpat canale ca să aducă apă dulce, iar în câțiva ani salinitatea s-a schimbat complet. S-au făcut niște studii în urmă cu 4 ani de către un institut de cercetări din Constanța și o vagă salinitate se mai înregistrează doar în coada lacului Sinoie, în zona Vadu, acolo unde nu sunt curenți, apa nu circulă“, a menționat Ștefan Constantin.
Delta Dunării poate oferi peisaje de vis și în timpul iernii, dar acestea trebuie cunoscute și promovate, este de părere președintele Asociația pentru Managementul Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.
„Sezonul de iarnă poate fi fantastic de frumos și în Delta Dunării. Lacul Razelm, cetatea Argamum, în apropiere de Jurilovca este una dintre multele zone pe care județul Tulcea le poate oferi turiștilor în sezon de iarnă. Delta Dunării poate fi o destinație la fel de frumoasă pe timp de iarnă precum celelalte destinații care – clar – sunt căutate în această perioadă. Capul Doloșman este o zonă fantastică. Spunem noi că nu a fost suficient de bine pusă în valoare în anii trecuți. Noi, Asociația de Management, Consiliul Județean, Primăria alături de mediul privat încercăm să facem exact această dezvoltare și promovare a unei zone fantastice. În zona Razelm, dacă am reuși să implementăm acele proiecte necesare pentru a readuce legătura între lac și mare, pentru a readuce salinitatea apei necesară pentru reproducție și repopulare cu sturioni a zonei, practic, va permite o redefinire a întregii zone din punct de vedere turistic“, a declarat Cătălin Țibuleac.
Din păcate, zona nu este inclusă în circuitul turistic, nu există marcaje, accesul este dificil și puțini sunt cei care știu de existența ei chiar dacă este la câțiva kilometri de Jurilovca, în județul Tulcea.
Reporter: Monica Cruceanu Comșa