TULCEA: Peste 7500 de gospodării, incluse în campania de colectare selectivă a deșeurilor. Interviu cu viceprimarul Andaluzia Luca
Publicat de , 22 ianuarie 2019, 10:40
Experții în politici de mediu atrag atenția că mai avem doar un an la dispoziție pentru a ne conforma cotelor de reciclare, iar autoritățile locale nu au pus la pus încă la punct infrastructura de colectare selectivă. România a atins o cotă de colectare a materialelor reciclabile de 7% în zece ani, iar ținta pentru care ne-am angajat pentru 2020 este de 20%.
În județul Tulcea, se fac eforturi pentru a se atinge această țintă anul viitor, consiliul local punând la dispoziția celor peste 7.500 de gospodării individuale saci pentru colectarea selectivă, după ce anul trecut a implementat acest sistem în premieră în două cartiere, după cum a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, într-un interviu acordat postului nostru de radio.
Andaluzia Luca: De la asociațiile de proprietari, dar și de la agenții economici putem să spunem că facem în prezent colectare selectivă. La gospodăriile individuale, anul acesta am dotat fiecare casă, peste 7500 de gospodării, cu saci colorați, pe trei fracții – sticlă, plastic și carton, iar colectarea se face o dată pe lună, la fiecare din gospodăria individuală. Putem să ne apropiem de un procent țintă, dar nu pot să-mi asum că poate să fie de 20%, depinde atât de noi, cei care oferim acest serviciu, dar și de cum înțeleg cetățenii să respecte prevederile legale.
Reporter: În prezent, se plătesc amenzi?
Andaluzia Luca: Primăria Tulcea nu a sancționat până acum. În schimb, sunt aplicate sancțiuni pentru persoanele fizice sau juridice de către cei de la Poliția Locală.
Reporter: Între ce sume sunt cuprinse amenzile?
Andaluzia Luca: Pentru persoanele juridice, minim 2.500 de lei, iar pentru persoanele fizice – 1.000 de lei, pentru abandonări de deșeuri în locuri care nu sunt permise, depozitările controlate, lângă punctul de colectare. Noi am făcut eforturi financiare și am reușit într-un an să amenajăm peste 35 de puncte de colectare, pentru asociațiile de proprietari. Avem pe raza municipiului Tulcea un număr de 123 de puncte de colectare. Intenția noastră până la anul este achiziționarea altor puncte de colectare și dotarea acestora corespunzător. Nerespectarea va conduce la taxe suplimentare, mai ales că anul acesta noi am reușit să menținem valoarea taxei de habitat la valoarea de anul trecut, ceea ce este un efort în plus pentru noi, ca buget local, mai ales că a fost introdusă și acea taxă, economia circulară, de 30 de lei de persoană, pe tona depozitată pe an.
Reporter: Ce înseamnă valorificarea deșeurilor reciclabile?
Andaluzia Luca: Ne va ajuta, pentru că valoriuficarea presupune ca Primăria să câștige niște bani, iar banii aceștia pot fi investiți în infrastructura serviciului de salubritate.
Interviu realizat de Carmen Secuiu