TULCEA: Colegiul dobrogean ‘Spiru Haret’ va avea primul laborator de robotică din judeţ
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 ianuarie 2019, 10:46
Colegiul dobrogean ‘Spiru Haret’ din municipiul Tulcea a început pregătirile pentru amenajarea unui laborator de robotică ce va purta numele inginerului român Ion Adamache, care a donat instituţiei de învăţământ 566.000 de lei.
‘În acest an, vom începe amenajarea unui laborator de robotică ce va purta numele inginerului român Ion Adamache. La ora actuală, în judeţ, nu există un asemenea laborator. Robotica este una din ştiinţele viitorului, iar prin parteneriatele pe care le avem cu şcoli din ţară şi străinătate vom primi asistenţa pentru amenajarea unui asemenea laborator performant, în concordanţă cu interesele europene ale copiilor’, a declarat directorul instituţiei de învăţământ, Florin Anastasiu.
El a mai spus că s-a identificat deja spaţiul în care va funcţiona laboratorul şi că s-a început procedura de selecţie a resursei umane.
‘Am făcut deja nişte sondaje la nivelul copiilor, iar unii dintre cei chestionaţi au mărturisit că visează să lucreze într-un asemenea laborator. Sunt, de asemenea, cadre didactice care şi-au arătat disponibilitatea de a lucra voluntar într-un laborator de robotică. Sper ca, cel mai târziu anul viitor, să avem acest laborator funcţional’, a menţionat directorul Anastasiu.
Potrivit acestuia, laboratorul de robotică ‘Ion Adamache’ va fi amenajat cu sprijin din partea Guvernului Japoniei.
În amintirea inginerului român care a donat 566.000 de lei instituţiei şcolare tulcene, a fost instituită şi o bursă care anul acesta a fost acordată Georgianei Petre, elevă în clasa a XI-a C, care provine dintr-un centru de ocrotire socială.
‘În clasa a X-a am luat premiul I, iar anul acesta, cred că va fi la fel. Nu pot spune că învăţ tot timpul. În timpul liber, mă uit la filme sau citesc. Peste 10 sau 20 de ani, vreau să am o familie, un job de succes, un salariu decent şi să fiu sănătoasă’, a afirmat Georgiana Petre.
Născut în anul 1923, la Tulcea, Ion Adamache a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti şi a lucrat apoi ca inginer de producţie la o societate româno-americană. În perioada 1966-1968, a fost directorul Institutului de Cercetări Petroliere din Câmpina, apoi a fost consilier în Departamentul de petrol al Consiliului naţional de cercetări ştiinţifice, funcţie din care a fost silit să demisioneze în anul 1971, considerat inadaptabil la politica din domeniul economic a Partidului Comunist Român.
În anul 1977, a cerut azil politic în Italia, împreună cu soţia lui, apoi a plecat în Canada, unde a obţinut cetăţenia. Inginerul român a deţinut 17 patente de invenţie, a semnat opt cursuri şi manuale în domeniul industriei petroliere, precum şi numeroase articole în publicaţii din străinătate, iar pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii.
A murit la vârsta de 75 de ani, iar prin testament a lăsat un sfert din averea lui SJU Tulcea, Colegiul Dobrogean ‘Spiru Haret’, unei parohii a Bisericii Ortodoxe Române din Canada şi unei unităţi spitaliceşti din Canada.
Sursa – Agerpres