Reducere cu 50% a unor taxe, pentru cei care locuiesc în Delta Dunării
Publicat de , 19 ianuarie 2019, 12:59 / actualizat: 19 ianuarie 2019, 15:14
A fost promulgată legea care acordă reducerea unor taxe pentru cei care locuiesc în Deltă. Astfel, familiile cu domiciliul într-una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunarii” a fost adoptat, pe 12 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional și promulgat, recent, de președintele Klaus Iohannis.
În zona Deltei Dunării, cantitatea de gunoi menajer este tot mai mare. Din acest an, zona va intra într-un sistem integrat de management al deşeurilor, ce va duce la costuri de transport mai mari pentru gunoiul menajer în toate localităţile din Deltă, așa că reducerea este cu atât mai oportună pentru oamenii locului. Deputatul PSD de Tulcea, Lucian Eduard Simion, a explicat de ce era necesară o astfel de lege și cum vor beneficia de aceste reduceri locuitorii din Deltă.
„Este o modificare a Ordonanței 27, care prevede facilitățile pentru Delta Dunării și Munții Apuseni, iar intervenția a fost pentru facilitățile pentru populația din Deltă, referitor la taxa pentru gunoiul menajer. Ținând cont că anul ăsta Delta intră într-un sistem integrat de management al deșeurilor, în sensul în care toate deșeurile din Delta Dunării vor fi transportate naval, după care sunt preluate auto și duse în depozitul ecologic, e clar că vor crește foarte mult cheltuielile cu transportul. Ca atare, tariful pentru gunoiul menajer pentru locuitorii din Delta Dunării este mult mai mare decât tariful perceput unui locuitor din zona continentală, motiv pentru care, la solicitarea administrațiilor locale, la solicitarea cetățenilor, am intervenit cu acest amendament pe ordonanța 27“, a declarat Lucian-Eduard Simion .
Tariful pentru salubrizare este hotărât prin hotărâre de consiliu local. „Din calculația respectivă de preț, doar 50% va fi achitat de către cetățean, iar diferența de 50% este achitată prin solicitare de la bugetul național, prin intermediul Consiliului Județean, care centralizează la sfârșitul fiecărui an necesarul de sume și face solicitare la Ministerul de Finanțe. Tarifele din Delta Dunării sunt diferențiate în funcție de distanță, de zonă, localitățile mai îndepărtate – Sulina, Sfântu Gheorghe, au un tarif, cele mai apropiate – au alt tarif. Tarifele se vor recalcula în acest an, odată cu implementarea acestui sistem“, a mai spus Lucian Eduard Simion.