CN APMC plănuieșe noi investiții
Publicat de Arantxa Catană, 18 ianuarie 2019, 19:33
După începerea, anul trecut, a lucrărilor de dragaj, de întreținere și investiții în portul Constanța, conducerea Administrației Portului are pe agenda de lucru noi proiecte menite să modernizeze infrastructura portuară.
Pentru trei proiecte de investiții în infrastructură, CN APMC, a depus la Agenția de Mediu Constanța documentația pentru obținerea aprobării deschiderii organizării de șantier. După aproape 20 de ani, se vor efectua lucrări de întreținere și reparații la digurile de larg. Este vorba despre digul de sud din porul Midia, și digul de nord din portul Constanța.
Un alt proiect este cel de lărgire la până la patru benzi a drumului ce face legătura între porțile 10 și 10 bis.
CN APMC alocă aproximativ 66 de milioane de lei, fonduri proprii, pentru aceste lucrări.
Pe fonduri europene se dorește realizarea insulei artifiaciale din port. În primul trimestru al cestui an se va finaliza proiectul acestei investiții. Pentru cresterea eficienței energetice și pentru scăderea costurilor cu energia electrică, atât pentu administrație cât și pentru agenții economici portuari, se va construi un post trafo în port. Un proiect de anvergură este cel de dublare a liniilor de cale ferată în portul Constanța Sud-Agigea. Este o necesitate ținând cont că se dorește demararea investițiilor pentru construcția Molului Trei în această parte a portului.
Portul Constanța a fost desemnat, în luna decembrie 2018, Port Pro of the Month de către Asociația Europeană a Porturilor Maritime (ESPO) al cărei membru, cu drepturi depline, este din 2007. Pe 18 septembrie 2018, reprezentanții a peste 30 de porturi europene, membre ale ESPO, au fost prezenți în Portul Constanța pentru întâlnirea Comitetului Executiv al European Sea Ports Organization, ocazie cu care președintele ESPO, Eamonn O’Reilly, a fost impresionat de Digul de nord și de marile proiecte de investiții prevăzute a fi realizate în Portul Constanța.
ESPO reunește porturile maritime din 24 de țări europene, alte 3 țări având statut de membru observator.