Locuri de muncă în Spania, la cules de fructe. Cu cât sunt plătiți muncitorii și ce trebuie să știe persoanele interesate
Publicat de , 14 ianuarie 2019, 15:33
Fermele din Spania deschid o nouă sesiune de recrutare de muncitori români. Salariile, pentru cei dispuşi să stea câteva luni departe de familie, sunt cel puțin duble față de minimul pe economie, pe care l-ar câştiga, cel mai probabil, în România, ca muncitori necalificați.
150 de locuri sunt disponibile în agricultură în regiunea Lleida, din Spania. Pentru cei care au fost la cules de căpșuni și spun că s-au îmbolnăvit de spate, dar și pentru cei care au auzit poveștile acestora, avem vești bune. Este vorba despre cules de mere, cireșe, nectarine, caise și altele, ceea ce înseamnă că muncitorul nu trebuie să stea aplecat toată ziua. În plus, este nevoie și de câțiva șoferi. Ne-a vorbit despre condițiile de angajare Elena Tudose, consilier EURES în cadrul Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă Constanța.
„Muncitorii vor lucra în câmp – cules de fructe, curățat pomi și în fabrică, la aranjarea fructelor în lăzi și caserole. Sunt oferite 100 de locuri pentru femei, în câmp și pentru ambalat în depozit, și 50 de locuri pentru bărbați, pentru munca în câmp, din care un șofer autobuz pentru transportul muncitorilor la locul de muncă, pentru care se cere categoria D plus atestat, doi șoferi camion pentru transportul fructelor din câmp la depozit, categoria C și E, plus atestat, și doi tractoriști. Nu se solicită cunoașterea unei limbi străine“, a explicat Elena Tudose.
Salariul este de 6,25 euro brut pe oră, pentru lucrul în câmp, și de 5,96 euro brut, pe oră, pentru lucrul în fabrică. Transportul dus-întors către și dinspre Spania este plătit de muncitor. „Pentru locuință și alte cheltuieli, se rețin 10% din salariu, în primul an, și în al doilea an 5% din salariu. Locuinețele au zonă comună de spălătorie și bucătărie. Familia va locui în camere separate, se primește un set complet de lenjerie de pat și echipament de protecție, individual. În cazul pierderii acestuia, se va plăti. Contractul de muncă se semnează în Spania, după înscrierea în sistemul de securitate socială, în vederea obținerii numărului de identificare națională“, a precizat Elena Tudose.
Contractul va fi semnat pentru perioada aprilie – septembrie 2019, cu posibilitatea de prelungire până în luna noiembrie. Constănțenii se pot adresa consilierului EURES Elena Tudose, din cadrul AJOFM Constanța. Persoanele interesate o pot contacta la numărul de telefon 0241.481.553, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru munca în străinătate. Pentru înscriere, se va depune copie după cartea de identitate, un CV în model europass, în limba română, o adeverință medicală din care să rezulte că persoana este „aptă pentru muncă“.
Redactor: Bogdan Comșa