România a preluat, oficial, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Publicat de , 11 ianuarie 2019, 08:30
Ceremonia de preluare a Consiliului Uniunii Europene a avut loc aseară, la Ateneul Român. Mandatul României la Președinția Consiliului UE va fi marcat de două aspecte importante.
Este vorba despre deținerea, pentru prima dată, a acestei atribuții și organizarea, pe perioada mandatului Președinției României, a alegerilor pentru Parlamentul European. Robert Lupitu, redactor-sef la calearueoprana.ro, a explicat de ce mandatul este o provocare.
„România va fi o țară-fanion a Uniunii Europene pentru aceste șase luni, avansarea negocierilor pentru viitorul buget european, viitorul cadru financiar multianual, potrivit căruia România va avea o creștere cu 8% mai mare decât în actuala perioadă de finanțare. Comisia Europeană își dorește de la România să asigure cadrul pentru ca aceste negocieri să fie avansate, deci există o dorință arzătoare, pentru că România, preluând președinția Consiliului Uniunii Europene la 12 ani de la aderare, mandatul său este un pariu major“, a explicat Robert Lupitu.
O altă provocare pentru România este că trebuie să vină cu propria sa contribuție în negocierile dintre state.
Asta în condiţiile în care se vorbește, din ce în ce mai mult, despre scenarii multiple şi viteze diferite pentru viitorul Uniunii Europene.
Ceremonia de aseară, de la Ateneul Român, a avut loc în prezenţa tuturor liderilor instituţiilor europene şi a celor mai înalţi reprezentanţi ai statului. Toţi au vorbit depre importanţa acestui moment şi despre locul ţării noastre în Uniune.
Şeful Comisiei Europene, Jean Klaude Junker, a subliniat că preşedinţia Română se desfăşoară într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene şi consideră în continuare că locul României este în spaţiul Schengen:
„Locul României este în Uniunea Europeană, așa cum Uniunea nu este completă fără România. Locul natural al României este, de asemenea, în interiorul zonei Schengen. Pledam, în Parlamentul European, pentru ca România să facă parte din zona Schengen și am rămas fidel acestui punct de vedere. România trebuie să facă parte din zona Schengen!“, a subliniat șeful Comisiei Europene.
Unul dintre cele mai emoţionante discursuri a fost cel la preşedintelui Consilului European, polonezul Donald Tusk rostit integral în limba română.
„Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Aș vrea să fac un apel la toți românii: să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția! Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând!“, le-a spus Donald Tusk românilor.
Foto: RRA