TULCEA: Obiceiuri unice de sărbătoare la grecii din comuna Izvoarele
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 ianuarie 2019, 11:59
Grecii din comuna Izvoarele sărbătoresc, zilele acestea, familia printr-o serie de obiceiuri care marchează şi începutul anului.
Sărbătoarea a început duminică seara, după întrecerea cailor organizată de Bobotează, în centrul satului, de autorităţile locale.
‘Seara, s-a reunit ceata de băieţi Drăgumanu. Sunt flăcăi conduşi de un bărbat căsătorit, Drăgumanu, care colindă în limba greacă la case unde există fete necăsătorite. Colindătorii erau cumva în peţit, pentru că fata colindată trebuia să ofere la final un colac băiatului care-i plăcea. Apoi, colindătorii mergeau la tinerii căsătoriţi în anul precedent şi-i udau, fiindcă astfel îşi dovedeau rezistenţa la greutăţile vieţii’, a declarat coordonatoarea ansamblului Demetra, Mirela Ciobanu.
Udarea mirilor din anul precedent nu presupune doar o singură găleată cu apă.
‘Costumele sunt din lână de oaie, cu glugă, cu o căciulă de Astrahan împodobită. Fiecare ia câte o găleată cu apă şi-l udă pe mire peste tot. Dacă suntem mai mulţi, îl luăm pe mire şi-l ducem la râu. Apoi, mergem la el acasă să ne cinstească’, a afirmat George Costea, în vârstă de 28 de ani.
În a doua zi a sărbătorii, naşele le udă pe miresele din anul precedent care trebuie să se ascundă în casa socrilor.
‘Eu astăzi (luni, n.red.) m-am ascuns după perdea. M-a găsit în cele din urmă şi m-a udat cu apă sfinţită şi busuioc la încheieturi, la ceafă, pe cap şi, în final, m-am ales cu găleata cu apă în cap’, a afirmat Corina Ghiorghe.
După ce iau prânzul în familie, toate femeile, cele mai multe îmbrăcate în costume tradiţionale, se adună la o horă în mijlocul satului sau în Căminul cultural, anunţând petrecerea din ultima zi a sărbătorii, Ziua babei.
‘Costumul pe care-l port este de foarte mulţi ani. E făcut de bunicii mei. Când nu o să mă mai încapă, îl voi da mai departe generaţiei următoare’, a afirmat Nicoleta Iorgu, în vârstă de 18 ani.
Marţi, de Ziua babei, vor fi sărbătorite cele mai în vârstă femei ale satului care, altădată, erau moaşe.
‘Mama cu o moaşă m-a născut şi uită-te că sunt sănătoasă şi am acum 80 mâine-poimâine 90 de ani. Nu mai port costumul tradiţional, că sunt bătrână, dar mâine tot aici mă veţi găsi’, a afirmat Irina Alexe, în vârstă de 81 de ani.
Se spune că la petrecerea de Ziua babei, bărbaţii nu au voie să participe, altădată fiind înnegriţi cu cărbuni. În ultimii ani însă, ei au fost acceptaţi la petrecere.
Conform Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, satul Izvoarele apare menţionat într-un document turcesc din anul 1543 sub numele de Ali-Beg. Comunitatea a fost întemeiată se pare numai de familii de greci originari din jurul Salonicului, de-a lungul timpului aceasta având denumiri diferite, iar cea de Izvoarele fiind stabilită în anul 1965.
Memoria colectivităţii păstrează legenda întemeierii acestei localităţi ca fiind un popas de 40 de zile determinat de naşterea unui copil. Iarna grea din acea vreme a făcut ca popasul să se prelungească, iar familiile să rămână pentru totdeauna aici.
Sursa – Agerpres