TULCEA: Direcţia Silvică a capturat, în decembrie, 53 de şacali în Delta Dunării
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 ianuarie 2019, 12:49
Direcţia Silvică Tulcea a capturat luna trecută, în Delta Dunării, 53 de şacali, conform Planului naţional de combatere a pestei porcine africane (PPA), a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.
‘Şacalii nu au PPA, dar sunt consideraţi vectori. Numărul celor capturaţi a depăşit aşteptările mele. În condiţiile în care apele au fost foarte scăzute, iar zona de uscat foarte mare, 50 de şacali împuşcaţi înseamnă ceva. Dacă apele vor creşte, şi numărul şacalilor din bătaia puştii va creşte’, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
Muşetescu a apreciat lipsa mistreţilor drept ‘marele noroc’.
‘În timpul acţiunii, nu s-au găsit aproape deloc urme de mistreţ, ceea ce înseamnă că populaţia de mistreţ s-a resimţit puternic în urma epidemiei de PPA. Marele nostru noroc e că nu mai sunt mistreţi. Este un noroc pentru că, pe cale naturală, s-a rezolvat ceea ce noi doream să soluţionăm cu puşca’, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
Potrivit acestuia, rezultatele modeste ale acţiunilor sunt cauzate şi de modalitatea de desfăşurare a vânătorii, aceste acţiuni de extracţie putând fi realizate doar prin metode care nu presupun goana după vânat, conform legislaţiei în vigoare.
‘Această prevedere legală (care stabileşte metodele de vânătoare, n.red.) trebuie să rămână neschimbată, pentru că, oricum, ce facem noi este o metodă invazivă şi poate stârni vânatul în zone în care nu a apărut PPA’, a precizat Muşetescu.
Potrivit sursei citate, Administraţia RBDD lucrează la documentaţiile pentru organizarea unei noi licitaţii pentru desemnarea operatorului care va extrage mistreţi şi şacali din alte cinci zone de vânătoare din Rezervaţie.
În urmă cu aproape o lună, Administraţia RBDD a emis autorizaţie de extracţie a pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali din şase zone de vânătoare din Deltă.
Direcţia Silvică, în parteneriat cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Ministerului de Interne, a început la finele lunii trecute acţiunile de extracţie integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Deltă şi are autorizaţie de vânătoare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali.
Judeţul Tulcea a avut în 2018 printre cele mai multe focare de PPA din România, după ce în perioada aprilie-mai aproape 300 de mistreţi din delta ucraineană au trecut Dunărea în cea românească, pe fondul începerii vânătorii în ţara vecină în vederea eradicării bolii, potrivit DSVSA.
Boala a trecut din mediul sălbatic în gospodăriile private ale populaţiei din Deltă, care îşi creşte animalele în stare de semi-libertate şi apoi s-a răspândit şi în judeţele vecine, iar autorităţile naţionale au decis capturarea integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zonă protejată la nivel internaţional, în care vânătoarea este interzisă din anul 2011.
Sursa – Agerpres