În Ajunul Crăciunului, ceangăii din Oituz vor fi colindați în patru limbi de „Lăstărașii“ conduși de educatoarea Elisabeta Scripcaru FOTO
Publicat de , 21 decembrie 2018, 19:50
14 copii aparținând familiilor ceangăilor din Oituz vor colinda în Noaptea de Ajun, alături de educatoarea lor, pe la mai toate casele din sat. Copiii fac parte din grupul numit „Lăstărașii“, din Oituz, și au învățat colinde în patru limbi, inclusiv în cea maghiară. Educatoarea, Elisabeta Scripcaru este o tânără care stăpânește nu mai puțin de șase limbi străine și este fericită că le poate dărui acestor prichindei din știința sa.
În premieră, anul acesta, localnicii din satul constănțean Oituz vor asculta, de la ferestrele lor, colinde interpretate în patru limbi – română, engleză, maghiară și germană. Artiștii sunt nimeni alții decât Lăstărașii din Oituz, mai exact 14 copii ce aparțin familiilor etnicilor ceangăi din acest sat. Cea care a pregătit această surpriză este educatoarea Elisabeta Scripcaru, o tânără ambițioasă, cunoscătoarea a nu mai puțin de 6 limbi străine.
„Inițial, eu am fost reticentă, necunoscând toți sătenii, necunoscând chiar pe toată lumea nu știam cum vor reacționa, dar la insistențele copiilor am acceptat această provocare și ne-am gândit să împăcăm pe toată lumea, toate etniile din sat. Am pregătit colinde românești, colinde în limba engleză, dar vom cânta ți în maghiară și germană pentru că unii dintre copii au origini maghiare, iar alții origini nemțești. Și preotul satului ne-a acceptat să cântăm în biserică, în Ajunul Crăciunului“, spune educatoarea.
Elisabeta Scripcaru predă la o grădiniță de prestigiu din Constanța, dar, din luna august, a început colaborarea și cu prichindeii din Oituz. Șeful comunității cengăilor dobrogeni, Emanoil Rujanscki, este cel care i-a propus tinerei să dăruiască din pasiunea ei pentru limbile străine, pentru artă și civilizație și copiiilor ceangăi.
„Va fi cu siguranță o atmosferă emoționantă deoarece părinții și gazdele noastre vor putea să-și amintească atât originile cât și prezentul, prin colindele noastre. Și copiii întâlnesc diverse limbi în viața de zi cu zi și atunci sunt curioși să afle ce limbă este, în ce țară se vorbește, ce tradiții sunt acolo. Iată că prin aceste activități, prin aceste colinde, noi încercăm să păstrăm aceste tradiții“, spune educatoarea.
Tânăra educatoare Elisabeta Scripcaru este convinsă că aici, în Dobrogea, în raiul multiculturalității, copiii trebuie să învețe cât mai multe limbi străine pentru a-și înțelege mai bine originile și tradițiile. În satul Oituz, bătrânii vorbesc limba ceangăiască, sau limba maghiară veche.
Redactor: Silvia Pascale