CONSTANȚA: Prima tromoboliză realizată cu succes de neurologii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 decembrie 2018, 12:49
Specialiştii Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au efectuat cu succes prima tromboliză intravenoasă într-un caz de accident vascular celebral (AVC) unei paciente în vârstă de 90 ani.
Potrivit managerului general al SCJU, Cătălin Grasa, şansa acordată de protocoalele actualul program pilot, lansat de Ministerul Sănătăţii, a făcut pacienta să fie adusă la spital în mai puţin de o oră de la producerea accidentului vascular.
‘Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat săptămâna trecută la o simulare naţională, desfăşurată sub observaţia directă a mai multor specialişti veniţi de la Spitalul Universitar din Bucureşti, în cadrul procedurii fiind implementat protocolul naţional pentru efectuarea trombolizei’, a declarat Grasa.
La rândul ei, Şefa Clinicii de Neurologie, conf. dr. Any Axelerad Docu, a subliniat că în cadrul intervenţiei realizată în premieră de colectivul medical constănţean a contat foarte mult aplicarea riguroasă a protocolului stabilit de Ministerul Sănătăţii.
‘Pacienta, în vârstă de 90 de ani, a fost investigată conform protocolului medical pentru administrarea tratamentului fibrinolitic şi a fost trombolizată în mai puţin de 50 de minute de la momentul în care a fost adusă la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) astfel că, în ciuda vârstei înaintate, procedura a decurs fără complicaţii, pacienta fiind stabilă şi ameliorată din punct de vedere neurologic’, a precizat conf. dr. Any Docu Axelerad.
Potrivit specialiştilor, tromboliza este metoda terapeutică adecvată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge, procedura fiind indicată tuturor pacienţilor peste 18 ani, în primele trei ore de la instalarea simptomelor.
În cazul pacienţilor care au suferit un AVC şi au urmat tratamentul trombolitic în timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim, iar deficitul motor poate fi complet remis.
Sursa – Agerpres