CONSTANȚA: Proiect pentru reabilitarea clădirilor din zona peninsulară
Publicat de , 18 decembrie 2018, 12:17
Astăzi a avut loc la Constanța prezentarea publică a Planului Urbanistic Zonal preliminar „Zona Peninsulară a municipiului Constanța”.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat și proiectul european „ALT/BAU – Alternative & intergrated solutions for the activation of unused buildings”, din cadrul Programului Operațional URBACT 2104-2020, la care Constanța a aderat alături de alte cinci orașe europene. Proiectul presupune crearea unei rețele între persoane, grupuri și autorități care au același scop: să dea clădirilor din zona peninsulară o a doua sansă, pentru că multe dintre ele se află într-o stare avansată de degradare.
„În momentul de față, suntem într-o fază preliminară, însă ne dorim foarte mult în cadrul acestui proiect majoritatea populației să se implice din ce în ce mai mult în dezvoltarea orașului, în dezvoltarea zonei peninsulare și ne dorim să elaborăm o documentație de urbanism în formă participativă, nu doar una funcțională. Se va ține cont de opiniile constănțenilor, într-o oarecare măsură, deoarece avem și componenta legislativă care dictează. Opiniile vor fi filtrate în cadrul unor comisii de specialitate, mai sunt și avizatori, mai este și avizul de la Ministerul Culturii, care este decisiv în etapa de eliberare și avizare a documentației de urbanism“, a declarat Radu Vânturache, arhitectul șef al orașului.
La dezbaterea de astăzi au participat agenți economici din zona peninsulară, ONG-uri, locuitori. Este prima prezentare de acest gen, însă, pe măsură ce proiectul va avansa, se vor organiza altele. Se dorește ca intervențiile sa fie coerente și sustenabile, pentru ca monumentele istorice să fie reabilitate corect.
Pentru ca proiectul sa prindă contur, este necesar să se stabilească statutul juridic al clădirilor. O problemă majoră, care trebuie rezolvată, este cea a locurilor de parcare, care ar trebui sa fie amenajate în zone periferice, pentru a nu transforma zona într-o imensă parcare.