Moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989, în Parlament
Publicat de , 17 decembrie 2018, 18:34
Plenul comun al Parlamentului a ţinut, luni, un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989, la propunerea deputatului PSD Radu Adrian-Pau.
„În urmă cu 29 de ani, s-a rescris istoria ţării noastre. În acel decembrie de neuitat România a căpătat o nouă direcţie, iar vieţile noastre, ale tuturor, au luat-o pe un alt curs. Unul al normalităţii, al libertăţii, unul proeuropean. Avem, stimaţi colegi, obligaţia să nu uităm ceea ce s-a întâmplat la Timişoara între 16 şi 20 decembrie 1989. Mulţi dintre dumneavoastră vă amintiţi cu siguranţă perioada de dinainte: întunericul în care ne aflam şi în care tăcerea era obligatorie, iar libera exprimare era reprimată violent. Astăzi, mulţumită curajului de care timişorenii au dat dovadă atunci, trăim vremuri de care ne putem bucura de o viaţă normală, de libertate de exprimare, de liberă circulaţie, trăim fără teama represiunii. Idealurile pentru care timişorenii au murit în 1989 azi ni se par ni se par lucruri normale, iar din acest motiv trebuie să fim recunoscători. Timişoara va rămâne mereu simbolul libertăţii României, locul în care s-a născut revolta împotriva sistemului dictatorial impus de Nicolae Ceauşescu şi oamenii din jurul său. preţul cu care s-a plătit atunci libertatea a fost însă unul scump: părinţii care nu şi-au mai văzut niciodată copiii, tineri au fost răpuşi de gloanţe“, a afirmat Pau în plenul Parlamentului.
El a evidenţiat că, datorită acestor oameni curajoşi, România este astăzi o ţară liberă şi asta ne obligă la respect şi veşnică recunoştinţă’.
„Timişoara a aprins flacăra libertăţii, o libertate care, după 20 decembrie, când oraşul de pe Bega s-a proclamat ‘Liber de comunism’, a ajuns în toată ţara. Românii s-au inspirat din curajul timişorenilor, iar regimul Ceauşescu a fost învins. Deschiderea istoriei ne-a adus pe noi, pe toţi azi, în acest loc, în Parlamentul României. Alegerile libere solicitate de timişorenii ieşiţi în stradă în decembrie 1989, dreptul românilor de a-şi exprima liber opţiunile politice, de a-şi alege preşedintele, primarul sau parlamentarii sunt consfinţite de Constituţie. (…) Clasa politică actuală trebuie să-şi întoarcă privirea către popor, către cei care ne acordă votul şi încrederea pentru a-i reprezenta în Parlament. În urmă cu 29 de ani românii au murit sub rafalele armatei comuniste pentru libertate şi pentru un trai mai bun, iar contribuţia noastră pentru aceste deziderate trebuie să fie majoră“, a adăugat Pau.
Potrivit deputatului, „România încă suferă de lacune din pricina celor 45 de ani de întuneric în care s-a aflat“.
„Radiografia României de astăzi ne arată o fractură între clasa politică şi societatea civilă, dar nu una iremediabilă, ci una care poate fi redusă semnificativ, dar pentru asta este nevoie de dialog şi consens. Un scurt apel la istorie ne poate da şi ajutorul pentru ca falia din societate să dispară. Eroii Revoluţiei din 1989 au luptat şi au murit pentru o Românie liberă, prosperă, demnă, iar decidenţii politici de astăzi asta trebuie să ofere. Funcţiile publice în care ne aflăm ne obligă la responsabilitate şi conştiinţă, la munca în folosul românilor. Când vom înţelege cu toţii aceste lucruri, putem spune cu mâna pe inimă că ne-am îndeplinit misiunea“, a mai spus Radu – Adrian Pau.
La rândul său, senatorul USR Nicu Fălcoi a subliniat că „Revoluţia Română din decembrie 1989 a fost o stare de spirit, o lecţie de demnitate, regăsirea speranţei şi recâştigarea dreptului nostru de a spune fără teamă adevărul“.
Sursa: Agerpres