Artista Laura Stroe are în plan un nou vernisaj personal
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 decembrie 2018, 10:59
Una dintre cele mai inimoase susținătoare a artiștilor, debutanți sau profesioniști, din Constanța, cea care a dat viață galeriei de artă din pasajul constănțean Virgil Coman și cea care ne inspiră să trăim experiențe dobrogene cum nici în cărțile de turism sau în cele culinare nu găsim, se pregătește ca în 2019, să revină la pasiunea sa primordială, pictura.
Despre artista Laura Stroe vorbim astăzi, președinta Asociației Culturale Wild Art, fondatoare Țăranii Dobrogeni și organizatoare Experiențe Dobrogene, tânăra care țese povești de succes în jurul fiecărui om talentat cu care se întâlnește.
În ultimii ani, constănțeanca Laura Stroe, pe care o cunoaștem drept președintele Asociației Culturale Wild Art, a lăsat penelul, culorile, pânza și lemnul deoparte pentru a-și concentra toată atenția în promovarea artiștilor constănțeni și a evenimentelor culturale care fac cinste acestui oraș. Din 2019, însă, ne-a mărturisit că va picta din nou și, cu siguranță vom participa la vernisajul noii sale expoziții. Muza îi este fiica sa, Sibel.
Laura Stroe: ”Au trecut ceva ani de când nu m-am mai exprimat, așa, artistic, și nu am mai avut o expoziție, ultima a fost o expoziție de icoane de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. Mi-am propus ca în 2019 să-mi acord mai mult timp. Acum fetița mea este un pic mai mare, văd că are și ea o pasiune pentru pictură, probabil că vom picta amândouă, ca să stăm una lângă altă, să învățăm una de la alta! Mi-am propus cel puțin un vernisaj pentru 2019.”
Dragostea pentru oamenii speciali și poveștile lor fabuloase de viață a primit-o în copilărie, în casa părintească, dar și în satul bunicilor săi, din județul Buzău. Înțeleptele vecine nonagenare i-au vorbit despre eroi, regi și regine, care mai apoi au căpătat chip și sens în lucrările sale.
Laura Stroe: ”Eu așa mă știu, așa îmi amintesc despre mine. Desenam, mâzgăleam pe tot ce prindeam! Inclusiv în fața blocului, cu cretă, făceam adevărate povești, asupra cărora oamenii se opreau. La 5 ani și jumătate am învățat singură să citesc. Părinții erau abonați la ziarul Scânteia, așa îmi amintesc, era un ziar de format mare, cu cerneală neagră, mirosea a tipografie. Vedeam toate literele de pe ziar și eram foarte curioasă: ce scrie? Și întrebam tot timpul, dar ce literă e asta, dar asta? Și într-o zi, mama mea s-a trezit că eu de fapt citeam de pe ziar! Din fericire, eu am fost unul dintre acei copii care au avut bunici. Acolo, pe ulițele satului, am întâlnit o mulțime de oameni în vârstă care aveau povești frumoase, interesante, savuroase. Și aveam o vecină, Katerina, eu i-am spus Cătălina, o modernizasem puțin și am adaptat-o copilăriei mele. O urmăream deseori când iese la poartă și atunci ieșeam și eu și-i puneam întrebări la nesfârșit, iar ea-mi povestea cu drag și cu nesaț, bucuroasă că cineva o întreabă și vrea să-i asculte poveștile.”
Amintirile frumoasei copilării își pun amprenta și astăzi în toate acțiunile Laurei Stroe. Foarte dragi îi sunt Experientele dobrogene, marca Inomar Cluster -Tăranii Dobrogeni. Poveștile oamenilor simpli, mâncărurile tradiționale, peisajele unice ale Dobrogei continentale, lumina aparte și aerul special cu parfum de mare reușesc să dea miez acestui proiect prin care și noi ne putem redescoperi locurile natale. Laura Stroe a organizat vernisaje în locuri necovenționale, precum expozițiile de pictura din piscină sau cele din autobuz, și tot ea are grijă ca, în fiecare lună, artiștii constănțeni debutanți sau consacrați să expună la Galeria din pasajul constănțean, ce poartă numele regretatului istoric, Virgil Coman.
Redactor – Silvia Partebună Pascale