Județul Tulcea, sub amenințarea gripei aviare și a pestei micilor rumegătoare. Ce spun autoritățile
Publicat de , 11 decembrie 2018, 18:29
Medicii veterinari din judeţul Tulcea sunt în alertă din cauza riscului apariţiei gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare, deoarece ambele boli evoluează de mai multe luni în Bulgaria și pot afecta efectivele de păsări domestice, ovinele şi caprinele.
Deși testele făcute în laboratorul din judeţ în ultima perioadă au ieşit negative, autoritățile se tem de schimburile comerciale intense. Săptămânal sunt transporturi Tulcea-Turcia prin aceste zone din Bulgaria, afectate și de pesta micilor rumegătoare.
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, dr. Pavel Iordache, ne-a declarat că instituția a fost informată printr-o adresă transmisă de ANSVSA că Bulgaria a detectat noi focare de gripă aviară înalt patogenă de tipul H5 la păsări domestic, în regiunile Haskovo și Plovdiv, aproape de granița cu Turcia.
„Noi ne-am luat măsuri încă din 23 octombrie, când a fost confirmat virusul în regiunea Plovdiv la specii de păsări de curte și ferme comerciale de rațe. Pericolul apariției este dat de migrația păsărilor din Deltă. La Sulina am avut o suspiciune, acum câteva zile, mortalitate la niște păsări, dar s-a infirmat. Au fost informați operatorii economici, s-au ținut ședințe cu reprezentanții UAT-urilor, poliția de frontieră, Administrația Razervației Biosferei Delta Dunării“, a declarat Pavel Iordache.
Pentru gripa aviară nu există vaccin, boala este eradicată prin uciderea întregului efectiv și prin instituirea unei zone de protecție în jur. „Noi avem un program strategic de supraveghere atât la păsări domestice, cât și la păsări sălbatice, fiind prelevate 1.310 probe de sânge. S-au efectuat 3.225 de teste pentru toate tipurile care evoluează, înalt patogene, cu rezultat negativ“, a declarat directorul adjunct al DSVSA Tulcea.
În ce privește pesta micilor rumegătoare, în țara vecină au fost identificate până acum 7 focare. „Având multe centre de colectare, de export, în județ, care rulează un număr mare de animale dinspre Tulcea spre Turcia și Bulgaria, trebuie să fim foarte atenți să nu fie adusă boala la noi cu mijloacele de transport. Boala are un risc economic foarte mare, limitează exportul, importul de rase noi, de material biologic și dezvoltarea în sine a exploatațiilor comerciale care sunt reținute în condițiile unei astfel de boli și într-un final amenință chiar siguranța alimentară. La noi, în județul Tulcea, riscul este că pentru fermieri și agenții economici care rulează un număr foarte mare de ovine și caprine, ar fi un dezastru să le îngreuneze desfășurarea acestei activități, să o limiteze“, a mai spus Pavel Iordache.
Redactor: Carmen Secuiu