CONSTANȚA: Un nou termen în dosarul Beirut, pe 15 ianuarie. La dosar a fost depusă și expertiza electrică
Publicat de , 11 decembrie 2018, 15:53
Astăzi, la Curtea de Apel Constanța, a avut loc un nou termen în procesul incendiului de la restaurantul Beirut din Constanța. Instanța a anunțat că la dosar au fost depuse toate expertizele solicitate.
Cea care a suscitat cel mai mare interes a fost expertiza tehnică în domeniul electric, pusă la dispoziția tuturor părților pentru a o studia și a formula obiecțiuni. Expertiza electrică a fost efectuată în două etape: prima, la începutul lunii noiembrie, nu a fost validată deoarece nu au fost prezenți toți experții părților din dosar. A doua etapă a experizei a avut pe 19 noiembrie, iar raportul a fost depus pe 27 noiembrie. Expertul tehnic judiciar Ion Tutan a consemnat în raport că în ruinele fostului restaurant ar fi fost găsite două corpuri de siguranțe. Acestea nu ar fi fost fost predate polițistului prezent la fața locului, întrucât omul legii nu avea competență în acest sens. Corpurile au ajuns în posesia expertului tehnic judiciar, deși nu el a fost cel care le-a găsit în incinta clădirii. Astăzi, Ion Tutan a declarat același lucru și în fața Curții.
Surse din proces susțin că, de la momentul efectuarii expertizei, ar fi existat suspiciuni că cele două corpuri delicte au fost plasate în incinta clădirii de către alte persoane implicate în dosar, care au avansat certitudinea că incendiul ar fi fost provocat de o suprasarcină electrică.
Potrivit unor surse implicate în proces, doi experți, din cei patru – unul ales de instanță, în mod aleoator și expertul părților civile (părinții victimelor) – ar fi concluzionat că nu se pot invoca problemele electrice drept cauză a incendiului în care și-au pierdut viața trei tinere.
Pentru a studia toate materialele depuse la dosar, instanța a dispus un nou termen, pe 15 ianuarie 2019, când sunt așteptate obiecțiunile tuturor părților cu privire la expertizele efectuate.
Reamintim că dosarul Beirut a ajuns la Curtea de Apel anul trecut, după ce decizia primei instanțe a fost contestată. Proprietarul restaurantului, George Karam, a fost condamnat atunci la 10 ani de închisoare și plata de despăgubiri în valoare de milioane de euro pentru rudele celor trei tinere care au ars de vii în incendiul din 5 aprilie 2014.
Patronul restaurantului a fost trimis în judecată după ce procurorii au descoperit că ar fi modificat localul fără autorizaţie.
În cazul pompierilor acuzaţi că nu au intervenit la timp pentru a le salva pe fete, judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti au decis să respingă ca nefondate plângerile formulate.
Redactor: Cecilia Pătrăhău