TULCEA: Direcţia Silvică a vânat 19 şacali în Deltă, potrivit Planului de combatere a pestei porcine africane
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 decembrie 2018, 12:49
Direcţia Silvică a capturat doar 19 şacali în primele două săptămâni de la începerea acţiunilor de extracţie a mistreţilor şi şacalilor din Delta Dunării, conform Planului naţional de combatere a pestei porcine africane (PPA), a declarat marţi directorul tehnic al instituţiei tulcene, Costel Petcu.
„Se pare că efectivele de mistreţi au fost decimate de boală, iar în Deltă nu am descoperit nici măcar urme de mistreţ”, a mai spus Petcu.
Direcţia Silvică, în parteneriat cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Ministerului de Interne, a început la finele lunii trecute acţiunile de extracţie integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Deltă şi are autorizaţie de vânătoare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), la 61 din cei 123 de porci găsiţi morţi în mediul sălbatic, analizele de laborator au confirmat prezenţa PPA.
„În 24 de fonduri de vânătoare au fost ucişi 152 de porci. La 20 dintre aceştia a fost confirmată boala. Din datele din Deltă, nu mai există mistreţ, ci foarte puţin tineret. Vrem să facem o propunere de modificare a modului în care se efectuează vânătoarea, pentru că vânătoarea la pândă şi la dibuire nu este eficientă acum, când avem un număr foarte mic de animale şi o întindere foarte mare”, a precizat şeful de serviciu din DSVSA, Marian Avram.
Săptămânal, instituţia tulceană înregistrează trei cazuri de PPA în mediul sălbatic, potrivit sursei.
Judeţul Tulcea a avut în acest an printre cele mai multe focare de PPA din România, după ce în perioada aprilie-mai aproape 300 de mistreţi din delta ucraineană au trecut Dunărea în cea românească, pe fondul începerii vânătorii în ţara vecină în vederea eradicării bolii, potrivit DSVSA.
Boala a trecut din mediul sălbatic în gospodăriile private ale populaţiei din Deltă, care îşi creşte animalele în stare de semi-libertate şi apoi s-a răspândit şi în judeţele vecine, iar autorităţile naţionale au decis capturarea integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zonă protejată la nivel internaţional, în care vânătoarea este interzisă din anul 2011.
Potrivit DSVSA, în judeţul Tulcea, s-au înregistrat 564 de focare de PPA în 80 de localităţi şi au fost sacrificate 3.865 de suine. În 48 de localităţi în care s-au înregistrat mai mult de trei focare de PPA s-a aplicat decizia uciderii preventive a tuturor suinelor, 4.390 de capete.
Toate fermele comerciale de porci au fost afectate de virus, iar efectivele de suine din gospodăriile populaţiei au fost reduse la jumătate faţă de anul trecut.
Pentru despăgubirea populaţiei şi a fermelor, autorităţile au plătit circa 46 de milioane de lei.
Sursă – agerpres