Ascultă Radio România Constanța Live

Energia generată de micii producători ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie,dar nici ANRE, nici furnizorii nu ştiu cum

Energia generată de micii producători ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie,dar nici ANRE, nici furnizorii nu ştiu cum

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 decembrie 2018, 09:55

Energia electrică generată din surse regenerabile de persoanele fizice, aşa-numiţii prosumatori, ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie 2019, factura urmând să fie compensată, însă nici Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE), nici furnizorii nu ştiu cum poate fi realizat practic acest lucru.

ANRE a organizat, luni, o şedinţă publică pentru discutarea pachetului de reglementări referitor la comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor, adică producători şi consumatori în acelaşi timp.

La discuţii au participat Viorel Alicuş, director în ANRE, alţi reprezentanţi ai reglementatorului şi ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producătorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar şi prosumatori care deja injectează energie în reţea, fără a primi nimic în schimb.

O modificare legislativă din vara acestui an permite prosumatorilor să primească pentru energia livrată în reţea un preţ egal cu media de pe piaţa spot din anul anterior, factura urmând să fie compensată de furnizori.

Însă din discuţii a reieşit că nici reprezentanţii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregătiţi pentru asta şi nu cunosc încă modul în care acest lucru se va face practic.

„Ca să fac prognoză pentru fiecare prosumator în parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumăm, dar cum? Eu nu înţeleg ce înseamnă acest dezechilibru pe care îl preiau. Nu scrie nicăieri în nicio reglementare cum să facem asta”, a adus în discuţie Mihai Beu, directorul de comercializare al Electrica Furnizare.

Participanţii şi-au dat cu părerea asupra acestui aspect, dar fără o soluţie concretă, ajungându-se până la întrebarea dacă prosumerul este consumator sau producător.

„Bănuiesc că prosumatorul îl calculaţi ca fiind producător. Trebuie să ne lămurim. Bine că nu am terminat discuţia”, a spus Alicuş.

„Prosumatorul nu mai consumă ca un casnic obişnuit, consumă pe sold. Se introduc dezechilibre în plus”, a continuat oficialul Electrica.

„Îl vedeţi ca un consumator, nu ca un producător?”, a întrebat Alicuş, la care reprezentantul Enel a adăugat: „Adică vedem partea plină a paharului”.

„E bine că avem discuţia acum. Trebuie să facă prognoza. Au dreptate. Într-o oră un prosumator poate fi ori consumator, ori producător”, a mai spus reprezentantul ANRE.

„Trebuie să notificăm în piaţă o prognoză de consum şi una de producţie. Este absolut imposibil”, a continuat responsabilul Electrica.

„Ba da, se poate, dacă faceţi aşa cum v-am spus noi”, a insistat Alicuş.

În discuţie a intervenit şi un reprezentant al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES).

„Eu nu ştiu statistic să intuiesc dacă fiul meu va aprinde calculatorul sau va deschide frigiderul în următoarea oră”, a spus el.

Reprezentantul Electrica le-a atras tuturor atenţia că aceste lucruri trebuie lămurite, dacă ANRE vrea ca sistemul să funcţioneze de la 1 ianuarie.

„Părerea mea este că trebuie notificată o poziţie pentru toţi prosumatorii din piaţă. Problema este când se înghesuie foarte mulţi la furnizori de dimensiune mică. La furnizorii de dimensiuni mari nici nu se va simţi”, a susţinut Alicuş.

Reprezentanţii PATRES au arătat că, la furnizorii mari, prosumatorii chiar vor îmbunătăţi prognoza de dezechilibru.

„M-aş bucura. Tocmai se plâng că nu ştiu să facă prognoza. Facem o întâlnire cu distribuitorii şi furnizorii săptămâna asta”, a mai spus Alicuş.

Anunţul de a fi excluşi de la viitoarea întâlnire i-a nemulţumit însă pe producătorii de energie regenerabilă, care şi-au manifestat temerea că în acea discuţie se va stabili că tocmai prosumatorii vor fi cei care vor suporta dezechilibrele.

„Arătaţi-mi articolul din lege unde se spune că sunteţi scutiţi de dezechilibre”, le-a replicat directorul ANRE.

Martin Moise, preşedintele PATRES, i-a răspuns: „Am mai avut în trecut povestea cu regenerabilii care au investit şi au fost păcăliţi, nu vrem să ne trezim că şi de data asta păţim la fel”.

În plus, furnizorii au arătat că deocamdată sistemul informatic pe care îl au nu le permite să factureze energia către prosumatori şi va mai dura câteva luni, cel puţin până în martie, până ce acest lucru va fi posibil.

Când reprezentanţii PATRES au cerut ANRE să le aprobe furnizorilor o lună sau maximum o lună jumătate pentru a-şi pune la punct sistemul informatic, reprezentantul Electrica a arătat că acest lucru nu se poate face peste noapte, iar soluţia nu este dată de ei, ci de cei care le pot modifica sistemul.

Un alt subiect care a fost dezbătut intens a fost dacă prosumatorii trebuie să aibă sau nu un al doilea contor care să măsoare energia produsă, în contextul în care, potrivit legii, energia livrată în reţea trebuie să fie doar din surse regenerabile.

Reprezentanţii PATRES au susţinut că nu este nevoie de un al doilea contor, în condiţiile în care nimeni nu ar lua energie din reţea pentru a o reinjecta, cu pierderi financiare imense.

„Energia din reţea costă 600 de lei, iar pentru cea injectată în reţea primeşte preţul mediu al PZU, 200 de lei, adică de trei ori mai puţin. Propunem să fie scos al doilea contor şi să se precizeze clar, în schimb, că este interzisă luarea energiei din reţea şi reinjectarea ei. Contorul suplimentar este inutil, doar dacă ţii neapărat să pierzi bani pentru a avea onoarea să încalci legea”, a mai spus Moise.

Potrivit acestuia, schema de sprijin, aşa cum a fost aprobată în Parlament, nu este suficient de mare pentru a-i determina pe oameni să devină prosumatori, astfel că trebuie eliminată orice investiţie inutilă în plus. Această propunere va fi analizată de ANRE.

„E simplu, nu are rost să ne complicăm”, a mai spus Moise, la care Alicuş a răspuns: „Asta cu nu are rost e cu semnul întrebării”.

Alte probleme ridicate de furnizori au fost dacă trebuie să emită o singură factură pentru energia produsă şi cea consumată, dar şi cum vor calcula TVA pentru toate aceste plăţi. Totodată, furnizorii s-au plâns că schimbul de informaţii cu distribuitorii durează foarte mult, între 3 şi 6 luni.

„Astăzi, un client final, când vrea să-şi schimbe furnizorul, trebuie să notifice furnizorului vechi inclusiv noul furnizor unde se mută, ceea ce mi se pare o practică anticoncurenţială. De ce trebuie să ştie vechiul furnizor cine va fi noul furnizor?”, a întrebat reprezentantul producătorilor de energie verde, iar oficialul ANRE l-a aprobat: „Aveţi dreptate, furnizorul trebuie să ştie că pleacă, nu şi unde”.

„Sunt foarte multe observaţii. Trebuie publicată o formă revizuită a ordinului şi vom continua discuţiile”, a spus Viorel Alicuş, la finalul şedinţei.

Reprezentantul Greenpeace l-a întrebat pe oficialul ANRE când crede că vom exista primii prosumatori care vor primi bani din energia livrată în reţea.

„Vedeţi câte discuţii sunt, săptămâna asta vom continua discuţiile. Trebuie să avem multe răspunsuri. Se pune problema dacă le vom şti până la 31 decembrie sau până la 10 ianuarie. Se pare că lucrurile nu sunt atât de simple cum păreau la prima vedere”, a răspuns Alicuş.

Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n.r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

„Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor”, mai spune legea votată în iulie.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Sursa – Agerpres

Încă 30 de zile de arest pentru Bogdan Peşchir
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 18:27

Încă 30 de zile de arest pentru Bogdan Peşchir

Judecătoria Sectorului 5 a dispus, marţi, prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv în cazul lui Bogdan Peşchir, finanţatorul...

Încă 30 de zile de arest pentru Bogdan Peşchir
TULCEA: Scrumbii de Rusalii 2025 – festival gastronomic de excepție
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 17:32

TULCEA: Scrumbii de Rusalii 2025 – festival gastronomic de excepție

Ca o continuare a poveștii „Scrumbii de Florii”, festivalul gastronomic tulcean organizat la finalul lunii aprilie 2024, ieri, 14 aprilie, la...

TULCEA: Scrumbii de Rusalii 2025 – festival gastronomic de excepție
CJC intenționează să achiziționeze servicii juridice de asistență în dosarul în care 14 funcționari publici din aparatul de specialitate al instituției au solicitat instanței suspendarea hotărârii privind aprobarea organigramei, statului de funcții și Regulamentului de Funcționare și Organizare
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 17:01

CJC intenționează să achiziționeze servicii juridice de asistență în dosarul în care 14 funcționari publici din aparatul de specialitate al instituției au solicitat instanței suspendarea hotărârii privind aprobarea organigramei, statului de funcții și Regulamentului de Funcționare și Organizare

Consiliul Județean Constanța intenționează să achiziționeze servicii juridice de asistență și reprezentare în dosarul în care 14...

CJC intenționează să achiziționeze servicii juridice de asistență în dosarul în care 14 funcționari publici din aparatul de specialitate al instituției au solicitat instanței suspendarea hotărârii privind aprobarea organigramei, statului de funcții și Regulamentului de Funcționare și Organizare
Județul CONSTANȚA: Peste o sută de pietoni și zeci de bicicliști amendați într-o singură zi
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 16:43

Județul CONSTANȚA: Peste o sută de pietoni și zeci de bicicliști amendați într-o singură zi

Polițiștii constănțeni au desfășurat o acțiune amplă, luni, 14 aprilie 2025, de prevenire a accidentelor rutiere cauzate de indisciplina...

Județul CONSTANȚA: Peste o sută de pietoni și zeci de bicicliști amendați într-o singură zi
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 16:30

TULCEA: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1

Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la...

TULCEA: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 15:50

Reprezentanții Congresului american – mulțumiți de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor

Reprezentanții Congresului american prezenți marți la București au fost ‘mulțumiți’ de clarificările Cotroceniului privind...

Reprezentanții Congresului american – mulțumiți de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 15:32

Primul tren modernizat prin PNRR va pleca miercuri, din București Nord spre Constanța

CFR Călători anunță că începând din data de 16 aprilie 2025, pe ruta București Nord – Constanța și retur va circula primul tren format...

Primul tren modernizat prin PNRR va pleca miercuri, din București Nord spre Constanța
Actualitate marți, 15 aprilie 2025, 13:58

Camera Deputaților/Autoritățile municipale alocă minim 5% pentru finanțarea spitalelor de interes județean

Autoritățile municipale vor aloca minim 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea...

Camera Deputaților/Autoritățile municipale alocă minim 5% pentru finanțarea spitalelor de interes județean