Muzeul de Artă Populară din Constanța găzduiește expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”
Publicat de Arantxa Catană, 10 decembrie 2018, 18:29
Muzeul de Artă Populară din Constanța găzduiește până la jumătatea lunii ianuarie o expoziție care ne va aminti de atmosfera Sărbătorilor de Iarnă pe când obiceiurile și tradițiile populare erau respectate cu sfințenie în satele românești. Tot în această perioadă la muzeu se desfășoară și ateliere tematice pentru elevii din Constanța.
Expoziția temporară tematică „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” de la Muzeul de Artă Populară din Constanța cuprinde numeroase costume tradiționale cu care se mergea, în vremurile de altădată la colindat, dar și alte obiecte de patrimoniu, toate scoase din depozitele instituției de cultură, special cu această ocazie.
„Costumele sunt și de copii și de adulți și provin din mai multe zone etnografice ale țării: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Pădureni, Suceava. Din expoziție nu lipsesc costumele de mascați, steaua și sorcova, dar nici clopoțeii și nici trăistuțele în care se puneau nucile, merele, covrigii și colacii primiți de la colindat. Trăistuța era un element esențial din recuzița colindătorului tradițional. Ea era purtată și de cei mari, dar mai ales de cei mici, în ea punându-se răsplata de la gazde. Chiar și în Dobrogea exista obiceiul ca cei mici să poarte trăistuțe pentru daruri. Erau simple, realizate din pânză, lucrate în patru ițe, tivite la marginea de sus”, a precizat pentru Radio Constanța muzeograful Mirela Stîngă.
De asemenea, măștile de urâți expuse la Constanța sunt confecționate din materiale naturale, lână, câlți, boabe de fasole, piei, coarne de animale. Toate sunt lucrate de meșterul Neculai Popa din județul Neamț, unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari specializați în acest domeniu.
„Măștile constituie sursă de insprație pentru elevii din școlile constănțene care participă la atelierele de pedagogie muzeală pe care instituția noastră le găzduiește până pe 21 decembrie. Copiii vor putea să decoreze farfurii cu motive tradiționale românești și să confecționeze măști populare care au ca inspirație patrimoniul muzeal”, a completat muzeograful Mirela Stîngă.
Participarea școlilor la aceste aleliere tematice se face pe baza de programare. Muzeul de Arta Populară din Constanța este deschis de luni până duminică, 7 zile din 7, între orele 9.00 și 17.00.
Reporter: Silvia Pascale