„Cunoaște-ți statusul HIV!“ Testarea este esențială pentru prevenirea răspândirii infecției, spun specialiștii
Publicat de , 3 decembrie 2018, 12:58
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în România sunt aproximativ 16.000 de persoane infectate cu HIV, prevalența infecției fiind de 0,1%.
Între 1988 și 1992 , conform estimărilor medicilor, 13.000 de copii au fost infectați cu virusul HIV în spitalele din România, iar peste jumătate dintre ei au reușit să supraviețuiască. În prezent, la Constanța, aproape 1000 de persoane trăiesc cu HIV, urmează tratamentul și beneficiază de servicii medicale şi psihosociale la Centrul de Excelenţă al Fundației Baylor Marea Neagră.
Organizația Mondială a Sănătății a propus drept moto al campaniilor 2018 care se desfășoară la nivel mondial – „Cunoaște-ți starea de sănătate, cunoaște-ți statusul HIV!“
„Este un moto care se potrivește foarte bine și activităților centrale ale organizației noastre, pentru că și Fundația Baylor, de la înființare până în prezent, a muncit foarte mult pentru a-i ajuta pe oamenii din comunitate să-și cunoască statusul HIV. În prezent, la nivel mondial, trei din patru persoane își cunosc statusul, deci o persoană încă nu știe sau nu dacă este afectată de această infecție și, din păcate, deși poate părea că stăm destul de bine, chiar și o persoană care nu-și cunoaște statusul poate să răspândească infecția destul de repede în comunitate“, spune Ana-Maria Schweitzer, directorul Fundației Baylor Marea Neagră.
În Dobrogea, de zece ani, Fundația Baylor a reușit să testeze aproape 7.000 de persoane anual, ceea ce înseamnă 2% din numărul de persoane care ar avea nevoie de testare.
„Asta înseamnă că, în cel mai optimist mod, în cazul Dobrogei, o persoană din patru își cunoște statusul. Mai avem foarte mult de muncă în acest sens și sigur că această reponsabilitate nu este doar a organizațiilor neguvernamentale, dar și a statului, deci este nevoie să fie un efort comun între societatea civilă, stat, dar și membrii comunității, a căror responsabilitate este de a încerca, în mod activ, să afle dacă sunt sau nu afectați de acest virus“, adaugă Ana-Maria Schweitzer.
Rata prevalenței infecției cu HIV la cele 65.000 de persoane testate în ultimii 10 ani a fost de 0,7%, însă suficient de mult încât să reprezinte încă o problemă de sănătate publică.
„Dintre persoanele infectate aflate în evidența Spitalului de Boli Infecțioase, aproximativ o treime au viremie detectabilă, deci infecția nu este bine controlată. Și aceste persoane reprezintă iarăși o potențială sursă de răspândire a infecției în comunitate. Deci sunt persoanele nediagnosticate și persoanele aflate sub tratament, la care tratamentul nu își face suficient de bine efectul, iar aceste două grupuri au nevoie de foarte multă atenție, pentru ca să reușim să limităm efectele infecțiie cu HIV în comunitatea noastră“, încheie directorul Fundației Baylor Marea Neagră.