20 Noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 noiembrie 2018, 13:11
Astăzi la nivel mondial este aniversată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, un eveniment ce marchează ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, la 20 noiembrie 1989.
Intrarea în vigoare a acestui document cadru a produs o schimbare majoră a modului în care drepturile copilului trebuie privite și respectate, la nivelul întregii societăți.
România este unul dintre statele care a înregistrat progrese în acest domeniu, reușind să ajungă în decursul ultimilor ani unul dintre statele model pentru statele din regiune, atât datorită măsurilor adoptate în ceea ce privește legislația dedicată copiilor cât și a transformărilor fundamentale suferite de acest domeniu.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ca principală autoritate responsabilă cu asigurarea și monitorizarea modului în care drepturile copilului sunt respectate la nivel național, va continua să susțină menținerea acestui domeniu ca o prioritate pe agenda publică a instituțiilor și autorităților de la nivel central sau local, conștientă fiind că noile provocări ale societății contemporane impun identificarea permanentă de noi soluții care să asigure respectarea reală a drepturilor fiecărui copil.
Un viitor mai bun nu poate fi însă asigurat fără dragostea pe care numai familia o poate oferi unui copil. Atenția și grija unui părinte nu poate fi substituită cu nimic, motiv pentru care prioritatea ministerului în acest an a fost să asigure respectarea dreptului copilului de a fi crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, iar acest lucru nu este posibil decât într-o familie. Astfel prin proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, implementat de către ANPDCA, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.
În condițiile în care continuarea procesului de dezinstituționalizare și închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi reprezintă angajamente asumate de Guvernul României, proiectul vine în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru creșterea și îngrijirea copiilor de către aceștia.
În același timp, instituția noastră a promovat recent și un proiect de lege menit să îmbunătățească regimul adopțiilor din România, astfel încât tot mai mulți dintre copiii aflați în acest moment în sistemul de protecție specială să se poată bucura de dragostea și atenția unor părinți.
Redactor – Bogdan Comșa