Revoluția poate fi comentată de profesori și elevi deopotrivă
Publicat de Carmen Secuiu, 22 decembrie 2014, 08:53 / actualizat: 23 decembrie 2014, 16:19
Revoluţia din 1989 a fost comentată de mulți istorici.
Profesor în domeniu și muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Lavinia Dumitrașcu spune că, în perioada comunistă, România incomoda marile puteri ale acelui timp prin învățământul de calitate și inteligența tinerilor.
”Revoluţia a fost un moment de mare speranţă, prin care românii au câştigat libertatea de a se exprima liber, de a circula liber şi de a se informa, dar construirea unei societăţi democratice, care să răspundă nevoilor oamenilor nu s- a realizat, încă. Sunt unele lucruri de care suntem nemulţumiţi. Valorile au căzut în derizoriu. A trecut un sfert de secol, cu obstacole.
Eu nu încetez să sper, nu încetez să cred că putem mult mai mult decât atât. Putem cu adevărat să fim o ţară care se mândreşte cu numele ei şi cu oamenii ei. Mă gândesc că dacă îi este bine țării ne este tuturor bine”.
La comemorarea a 25 de ani de la Revoluție, unul dintre elevii eminenți ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța, Ștefan Paraschiv ne spune că nu a văzut Revoluția, decât la televizor și că a citit mult despre aceasta.
”Este cel mai strălucit eveniment pe care l- a reușit poporul român de la trecerea Nistrului din 1941. În România s- a încercat, ca în majoritatea țărilor, o apropiere a unor idei utopice, benefice egalității de șanse pentru toată lumea și a ieșit un dezastru”, crede despre ce a însemnat comunismul în România, un tânăr care a adunat informații până la 17 ani și care acum, parcă ne povestește nouă ce s- a întâmplat.
Un tânăr care nu era încă născut la Revoluție și care acum duce istoria mai departe. Dorește românilor să nu uite, înaintea unei acțiuni colective, că aparțin acestei națiuni și că sunt pe aceste meleaguri de două mii de ani. Dorește ca ”oamenii să trateze cu îngăduință standardele mai slabe ale unora, de a accepta superioritatea altora și fiecare om fiind desăvârșit prin sine va putea să desăvârșească și națiunea”.
carmensecuiu@radioconstanta.ro