Acvariul din Constanța sărbătorește astăzi 60 de ani de activitate. Adrian Bîlbă, directorul CMSN: „Ne dorim un acvariu nou, cu soluții tehnice moderne“
Publicat de , 16 noiembrie 2018, 11:38 / actualizat: 16 noiembrie 2018, 12:49
Acvariul din Constanța sărbătorește 60 de ani de activitate. Momentul a fost marcat astăzi, printr-o adunare festivă ce a avut loc la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
La eveniment au participat rectorii Universității Maritime și ai Universității Ovidius, atașatul cultural al Consulatului Rus, reprezentanți ai Gărzii de Coastă, Ligii Navale și ai Autorității Navale Române, colaboratori ai Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Republica Moldova și din Bulgaria.
„Ne dorim ca în viitor să facem un acvariu mai nou, undeva în Complexul Muzeal de pe Bulevardul Mamaia, un acvariu pe soluții tehnice moderne, fără sticlă, cu geam acrilic, care să îmbine știința, educația și cu factorul de atractivitate, care contează foarte mult atunci când vrem să fim și obiectiv turistic“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.
Potrivit șefului CMSN, numărul vizitatorilor a urmat un trend ascendent în ultimii ani. În 2018, spre exemplu, 650.000 de vizitatori au trecut pragul secțiilor muzeului.
Inaugurat cu mare fast la data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanța a fost pentru o lunga perioada de timp prima și singura instituție publica de acest gen din țara noastră. Clădirea care găzduiește Acvariul a fost construita la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală. Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica și pescuit marin.
Șefa secției, Adriana Chiorean, privește cu drag în urmă, dar are așteptări de la viitor. „Am fost frumoși, suntem frumoși, iar pentru mileniul III ne propunem să ne modernizăm din ce în ce mai mult. Se cere un acvariu nou la Constanța, poate chiar în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, unde să fie tehnologie modernă, cu apă reciclată, cu apă preparată, cu mult mai multe specii de corali, în afară de cele care există momentan“, a declarat Adriana Chiorean.
De-a lungul timpului, Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici.
Plecând de la numai 46 de acvarii – de capacitate mică, construite pe stalaje din fier, astăzi, Acvariul constanțean, la an aniversar, găzduiește o impresionantă colecție de pești de apă dulce, salmastră și marină, specii native, tropicale și subtropicale, precum și pești din zonele recifelor de coral, din Oceanul Indian, Marea Roșie, Pacificul de Vest, apele tropicale ale zonei Indo-Pacific.
Acvariul a fost prima secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, urmată de Planetariul și Observatorul Astronomic, înființate în perioada 1969-1970, Delfinariu, înființat în 1972, Sectorul Păsări exotice, apărut în 1982, și Microrezervația, înființată în 1985. Din același an, toate acestea formează Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – Constanța.