Utilizarea năvodului în Deltă, în continuare interzisă
Publicat de , 16 noiembrie 2018, 08:59
Utilizarea năvodului în Deltă şi în lunca inundabilă a Dunării, precum şi în celelalte lacuri litorale, cu excepţia complexului Razim-Sinoe, este interzisă până la data de 1 decembrie, din cauza nivelului scăzut al apei, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.
Pescuitul la năvod, unealtă cu una dintre cele mai mari eficienţe, urma să înceapă luna trecută, însă, iniţial, pescarii au refuzat să facă acest lucru pentru a proteja resursa piscicolă ameninţată de nivelul mic al apelor, apoi li s-a interzis dreptul de a pescui la năvod de către Administraţia RBDD.
Reprezentanţii instituţiei au anunţat, săptămâna trecută, că utilizarea năvodului ar putea fi permisă după data de 15 noiembrie, dacă nivelul apelor în complexele acvatice din Deltă va creşte.
„Având în vedere nivelul scăzut al apei, utilizarea năvodului în delta şi în lunca inundabilă a Dunării rămâne interzisă până la data de 1 decembrie şi vom vedea atunci cum vom proceda“, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
Complexul Razim-Sinoe face excepţie de la această decizie, conform normelor legale în vigoare.
Decizia de prelungire a perioadei de interzicere a folosirii năvodului în delta şi în lunca inundabilă a Dunării a fost luată şi în urma consultărilor avute în cadrul Şedinţei Comisiei Interne de Analiză a Administraţiei RBDD, a punctului de vedere emis de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi şi ca urmare a unei adrese a Ministerului Mediului.
Potrivit specialiştilor, utilizarea uneltelor de tip năvod atunci când nivelul apei este scăzut poate afecta stocurile de peşti şi alte componente ale biodiversităţii din mediul acvatic.
Sursa: Agerpres