Proiect de combatere a contrabandei cu tutun: Poliţia va achiziţiona ambarcaţiuni, autoturisme şi câini de serviciu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 noiembrie 2018, 13:55
Poliţia Română va achiziţiona ambarcaţiuni, autoturisme şi câini de serviciu printr-un proiect care are ca obiectiv întărirea capacităţii de combatere a contrabandei cu tutun la frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.
Conform IGPR, proiectul „Detect – Combatarea contrabandei cu tutun la frontiera UE” este implementat pentru o perioadă de doi ani, între 17 iulie 2018 şi 16 iulie 2020, iar bugetul total este de 1.210.720 de dolari. Activităţile sunt finanţate de PMI Impact, o iniţiativă globală de granturi a Philip Morris International pentru sprijinirea proiectelor dedicate combaterii comerţului ilegal şi infracţiunilor conexe.
„Contractul de donaţie a fost semnat la data de 17 iulie 2018, între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Philip Morris International Elveţia. (…) În contractul de donaţie au fost prevăzute activităţi de achiziţie a două ambarcaţiuni de patrulare şi control pentru zonele Galaţi şi Drobeta Turnu Severin, 20 autoutilitare transport câini, patru vehicule tip ATV, patru videocamere termale cu obiective suplimentare pentru detecţie la distanţe mari, 20 câini (rasele Ciobănesc German, Ciobănesc Olandez, Ciobănesc Belgian – Malinois, Springer Spaniel, Labrador), 20 containere tip cuşcă pentru câinii de serviciu, patru truse veterinare, echipamente de protecţie pentru poliţiştii care deservesc ambarcaţiunile, echipament pentru conductorii de câini de serviciu, harnaşament şi consumabile pentru efectuarea dresajului”, precizează un comunicat de presă al IGPR.
Totodată, în buget a fost prevăzută achiziţia de servicii şi materiale de vizibilitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a unor sesiuni de instruire a personalului din cadrul unităţilor beneficiare, a unei conferinţe internaţionale, precum şi a unei conferinţe de deschidere, respectiv de închidere a activităţilor prevăzute în contractul de donaţie, relevă sursa citată.
Beneficiarii activităţilor derulate, precum şi ai bunurilor şi serviciilor ce urmează a fi achiziţionate sunt Direcţia de Poliţie Transporturi şi structurile teritoriale subordonate, Serviciul de Poliţie Canină, Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, informează IGPR.
„Scopul proiectului Detect este de a spori eficienţa Poliţiei Române în detectarea şi destructurarea reţelei infracţionale de contrabandă la graniţele cu Ucraina, Republica Moldova şi Serbia. (…) Avem accent atât la nivel teritorial, în ceea ce priveşte regiuni situate în apropierea acestor graniţe, dar şi la nivel naţional pentru identificarea acestor transporturi ilegale şi implicit a punctelor de depozitare ilegală a produselor de tutun. Acest proiect s-a bazat atât pe datele interne pe care le-am avut la dispoziţie, dar şi pe evaluări externe, care au indicat faptul că zona cea mai problematică este cea de nord-est a României”, a declarat comisar-şef de poliţie Mihaela Radu, director al Unităţii de Implementare a Proiectelor, joi, la conferinţa de deschidere a proiectului.
Ea a menţionat că în cadrul proiectului vor fi instruite 20 de echipe canine şi va fi derulată pe Facebook o campanie de informare privind riscurile de sănătate şi economice ale contrabandei cu tutun.
„În primele zece luni ale anului curent, în urma activităţilor specifice desfăşurate de structurile teritoriale de Poliţie Transporturi au fost constatate în domeniul contrabandei cu tutun şi produse din tutun 174 de infracţiuni, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 157.000 de lei, fiind capturate peste 700.000 fire ţigarete. Din cazuistica existentă în ultimii ani la nivelul Direcţiei de Poliţie Transporturi a rezultat faptul că tutunul în general, ţigările de contrabandă provenite de regulă din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova sunt transportate cu ambarcaţiuni dotate cu motoare foarte puternice şi sisteme de navigaţie performante, care permit deplasarea rapidă pe timp de noapte sau în condiţii de ceaţă. De asemenea, ţigările de contrabandă sunt introduse în România fie la bordul navelor care navighează pe Dunăre, fie prin porturile maritime, în containere provenind în special din zona Asiei, folosindu-se metoda capac”, a explicat comisarul-şef de poliţie Valentin Surduleac, şef serviciu la Direcţia de Poliţie Transporturi.
El a menţionat că transportul naval este preferat pentru contrabanda cu ţigări având în vedere capacitatea mare de transport şi diversele posibilităţi de camuflare.
Surduleac a precizat că nu sunt de neglijat nici infracţiunile de contrabandă comise de persoanele care călătoresc cu trenurile internaţionale, având în vedere spaţiile de depozitare greu accesibile pe care le poate oferi un vagon şi nici pasagerii care folosesc ca mijloc de transport avionul.