Ziua Dobrogei celebrată cu muzică și preparate tradiționale în mai multe parcuri din municipiul Constanța (galerie foto)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 noiembrie 2018, 14:05
Ziua Națională a Dobrogei a fost sărbătorită cu fast, astăzi, în mai multe parcuri din municipiul Constanța. Primăria Constanța a organizat o festivitate cu bucate și muzică tradiționale dobrogene, la care i-a invitat în special pe seniorii orașului, oamenii cu cea mai vastă experiență de viață și care au trăit și au astăzi amintiri vii despre momente esențiale din istoria Dobrogei.
La eveniment au fost bineveniți toți constănțenii, mulți dintre ei venind însoțiți de copii. Primarul Decebal Făgădău a fost și el în mijlocul oamenilor.
„Sunt extrem de bucuros să văd că din ce în ce mai mulți oameni sărbătoresc Ziua Dobrogei, fiindcă ar trebui să ne aducem cu toții aminte ce sacrificii au făcut înaintașii noștri astfel încât, astăzi, noi să avem tot ceea ce ne trebuie. Să avem bucuria de a trăi, de a ne îndeplini visurile, idealurile, de a ne vedea părinții, bunicii, de a ne vedea copiii crescând. Lucrurile acestea par astăzi cumva îndepărtate. Sunt 140 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria mamă și mă bucur că Parlamentul României, la inițiativa domnului Christian Gigi Chiru – căruia îi mulțumesc – a adoptat o lege care să transforme această zi de 14 noiembrie în ziua noastră, a dobrogenilor“, a declarat șeful administrației locale de la Constanța.
Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la 19 noiembrie 2013, de Senat, și la 9 septembrie 2015, de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Data de 14 noiembrie este cea la care, în 1878, în urma războiului ruso-româno-turc, cunoscut în istoria României drept Războiul de Independență, Dobrogea a revenit la teritoriul național.
„Despre Dobrogea nu cred că are rost să spun prea mult. Oricine este născut dobrogean sau a devenit dobrogean simte ceea ce este Dobrogea și simte de la un capăt la altul al Dobrogei. Tocmai de aceea cred că anul acesta pentru că 140 de ani coincid fericit cu 100 de ani de la Marea Unire ar trebui să luăm tot ce avem bun fiecare dintre noi“, a mai punctat primarul Decebal Făgădău.
Potrivit legii, sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural — științific.
„Îmi permit să spun că Dobrogea este un model, un model care tocmai această diversitate, luând ce are fiecare mai bun de la celălalt, respectându-l pe celălalt ca pe sine, a născut progrese, a născut unitate. De aceea sunt bucuros că astăzi sărbătorim în mai multe locuri din oraș și sper că acasă fiecare face același lucru. Tot ce pot să mai spun este La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni“, a încheiat primarul municipiului Constanța.