Atmosfera zilei de 14 noiembrie 1878, descrisă de istoricul Daniel Citirigă. Ce mesaj transmitea prințul Carol I dobrogenilor, acum 140 de ani
Publicat de , 14 noiembrie 2018, 13:02
Se împlinesc 140 de ani de când autorităţile românești au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, în prezenţa domnitorului Carol I. Tratatul de pace de la San Stefano, încheiat în urma razboiului ruso-turc declanşat în 1877, a recunoscut independenţa României şi a prevăzut ca sudul Basarabiei să intre în componenţa Rusiei, iar Dobrogea să revină statului român.
Despre momentele esențiale petrecute acum 140 de ani și despre atmosfera acestei zile cu însemnătate a vorbit istoricul Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, astăzi, la Interviul Dimineții, de la Radio Constanța.
„La 14 noiembrie 1878, după ce a circulat cu trenul toată noaptea, prințul Carol, la Brăila, este așteptat de o mulțime de oameni, foarte entuziastă, episcopul Dunării de Jos susține un Te-Deum în fața unui altar improvizat și acolo se susține această festivitate prin care autoritățile române inițiau preluarea administrației Dobrogei. Prințul Carol, alături de premierul Brătianu, au traversat Dunărea pe vasul Ștefan cel Mare și au călcat pe tărâm dobrogean pentru prima dată în 14 noiembrie 1878, la Ghecet“, a descris momentul istoricul Daniel Citirigă.
La Brăila, domnul Carol de Hohenzollern avea să citească „Proclamația către dobrogeni“, un document remarcabil, prin spiritul său liberal și democratic. Proclamația, care consfințea egalitatea în fața legii și în fața autorităților, a fost prezentată ascultătorilor Radio Constanța de prof. univ. dr. Daniel Citirigă.
Redăm, mai jos, textul documentului:
„Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea, veche posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România. Voi, de acum, atârnați de un Stat unde nu voința arbitrară, ci numai legea dezbătută și încuviințată de națiune hotărăște și cârmuiește. Cele mai sfinte și mai scumpe bunuri ale omenirii – viața, onoarea și proprietatea – sunt puse sub semnul unei Constituții pe care ne-o râvnesc multe țări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre și nimeni nu le poate lovi fără a-și primi legitima pedeapsă. Armata Română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menține ordinea și modelul de disciplină, de a ocroti pașnica voastră viețuire. Salutați, dar cu iubire, drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii. În curând, provincia voastră, pe cale constituțională va primi organizație definitivă, care va ține seama de trebuințele și moravurile voastre, care va așeza pe temelii statornicite poziția voastră cetățenească. Iubiți țara la a cărei soartă este lipită de acum și soarta voastră!“
Foto: facebook.com/Visit Dobrogea