Președintele Klaus Iohannis: „Lecţia pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor“
Publicat de , 14 noiembrie 2018, 11:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Dobrogei, moment ce marchează sărbătorirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
Vă prezentăm în continuare mesajul președintelui României:
„În urmă cu 140 de ani, în baza prevederilor Tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit sub autoritatea şi administraţia românească. Este un moment important al istoriei noastre moderne, pe care îl celebrăm astăzi cu respectul cuvenit pentru curajul şi sacrificiul românilor în Războiul de Independenţă, care au făcut posibilă unirea Dobrogei cu România. În acelaşi timp, onorăm viziunea şi dăruirea cu care politicienii români ai sfârşitului secolului XIX au gândit şi pus în aplicare un proiect care a condus, în doar trei decenii, la integrarea deplină, politică, economică şi socială a regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră.
Mesajul adresat dobrogenilor de către Principele Carol, pe 14 noiembrie 1878, este o chintesenţă a viziunii asupra rolului politicii şi administraţiei publice în transformarea şi dezvoltarea Dobrogei. «Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de Naţiune hotărăşte şi cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii (…) şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă.» Acestea sunt cuvintele Principelui Carol din Proclamaţia citită dobrogenilor pe care merită să ni le reamintim şi astăzi.
Proclamarea unirii Dobrogei cu România de acum 140 de ani ne arată că procesul de unificare a provinciilor istorice româneşti a însemnat şi edificarea unei naţiuni, care crede cu tărie în valorile democraţiei şi în respectarea drepturilor omului. Proiectele de infrastructură demarate cu prioritate au contribuit decisiv la dezvoltarea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în deceniile care au urmat câştigării Independenţei de Stat a României. Totodată, au fost puse în practică iniţiative legislative care au urmărit protejarea minorităţilor, asigurarea drepturilor fundamentale şi a armoniei sociale, garantarea proprietăţii, dezvoltarea învăţământului şi obţinerea sustenabilităţii economice a colectivităţilor.
Lecţia pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor, asigurată de sisteme publice şi infrastructură funcţionale, şi în solidaritatea cetăţenilor, uniţi în jurul unor valori şi proiecte comune, apăraţi de legi drepte şi egale pentru toţi.“